Сьогодні День Соборності України

Сьогодні День Соборності України

Фото: Первый Криворожский

З 1999 року відзначається День Соборності України. Щороку 22 січня український народ святкує річницю з моменту підписання акту Злуки, тобто договору про попереднє об'єднання УНР і ЗУНР.

Українська Народна Республіка була створена в січні 1918 року. В цей же час на території, яка раніше входила до складу Австро-Угорщини, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка.

Лідери нових держав зустрілися для визначення умов майбутньої злуки 22 січня 1919 року.

Формально цей акт не втілився у створення незалежної держави, проте він став першим кроком до цієї історичної події, яка сталася вже в 1991 році з розпадом СРСР.

Сьогодні не можна не згадати і Кривавий День Соборності.

22 січня 2014 року на четвертий день протистоянь на вулиці Грушевського в Києві з'явилися перші загиблі. Беркутівцями з вогнепальної зброї були застрелені вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський.

Починаючи з 19 січня, практично без перерви, на вулиці Грушевського відбувалися жорстокі бої між протестувальниками та міліцією. 22 січня, в День соборності, в центр Києва з'їхалося багато людей зі всіх куточків України.

Тоді близько 8 години ранку «Беркут» великими силами пішов у наступ в бік Європейської площі. Одразу після цього в ЗМІ з'явилася інформація про першого загиблого. Ним виявився охоронець Євромайдану, 20-ти річний вірменин з Дніпропетровської області Сергій Нігоян. Як повідомили медики він отримав чотири вогнепальні поранення не сумісні з життям.

Згодом ряди загиблих від вогнепальних поранень поповнили білорус Михайло Жизневський та львів'янин Роман Сеник. Також у цей день був жорстоко закатований активний учасник протестів Юрій Вербицький. Ще один активіст Євромайдану Олександр Бадера помер у лікарні 28 січня після жорстокого побиття беркутівцями.

Загальна кількість вбитих активістів 22 січня склала 5 осіб, майже 2 тисячі отримали поранення.



Події:

1648 — Початок Національно-визвольної війни українського народу.

1664 — Почалася оборона Глухова козацькими військами від поляків.

1904 — Заснування Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Горького.

1918 — Центральна Рада в IV Універсалі проголосила самостійність УНР

1919 — Директорія УНР проголосила Акт злуки УНР та ЗУНР, ЗУНР перетворено в Західні Області УНР.

1992 — Філіппіни визнали незалежність України.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Іраном.

1992 — 22-23 січня відбувся І Всесвітній конгрес українців.

У цей день народились:

1933 — Анатолій Мокренко, український оперний співак (баритон).

1983 — Катерина Сердюк, українська спортсменка, віце-чемпіонка Олімпійських ігор (2000 рік) зі стрільби з лука.

Комментарии (10)

yura36,6

09:47, 22 января 2017

А может если бы тогда не объединились то сейчас и гражданской войны не было .

Мельник

10:28, 22 января 2017

не знал что война граждан Украины и РФ называется гражданской

yura36,6

11:13, 22 января 2017

Только самый упоротый май*** может утверждать что по ту сторону не гибнут люди с таким же паспортом как у него . А Луганск бомбили чьи самолёты России или Украины ?

Владислав

10:25, 22 января 2017

***ня какая то, а не праздник!!!

Мельник

10:27, 22 января 2017

Зі святом всіх українців!

Мельник

22:25, 22 января 2017

Киев примет финал ЛЧ, для меня это достижение
а день соборности придумали не для таких *** как ты

Sokker

12:51, 22 января 2017

Как редакция тактично написала «Беркутівцями з вогнепальної зброї були застрелені вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський.». Как будто бы не в курсе, что они были застрелены картечью из охотничьего ружья. А в силовых структурах охотничьих ружей нет и не было, ах, да… как это я не подумал. Это же злые беркутовцы из дома свои ружья принесли, специально, чтобы создать сакральную жертву майдана.

ТАРАНТУЛ

13:03, 22 января 2017

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ НЕТУ ТАКОГО !

Гюнтер

14:02, 22 января 2017

"Сьогодні не можна не згадати і Кривавий День Соборності", - например, как Журналист канала BBC Габриэль Гэйтхауз во время Революции Достоинства в Киеве снял на видео обстрел активистов Майдана из окна номера в отеле "Украина", где проживал нардеп от ВО "Свобода" Игорь Янкив, а его соседями по номеру были тогдашние нардепы-свободовцы Панькевич и Сыч. Или стрельбу тоже 20 февраля по людям со здания филармонии, которое находилось под контролем "мирных протестующих", а когда отстрел закончился, многие зафиксировали выход из этого здания 20 человек — хорошо специально одетых, у которых были саквояжи, для переноски снайперских винтовок, были автоматы АКМ с оптическими прицелами. Руководил всей этой процессией господин Пашинский , который на вопрос журналистов кто все эти люди, с гнилым юморком ответил, что это "музыканты" филармонии. Можно вспомнить и то, как этот "рэволюционер" помог отмазать человека и машину, на которой вывозили снайперскую винтовку с майдана. Все эти моменты есть на ютюбе и адекватные люди прекрасно понимают, кому были выгодны первые "сакральные" жертвы и кто их организовал. Поэтому этот день (22.01.2014) наоборот, можно считать днем конца Соборности и единения людей в Украине.

Бородач

09:34, 23 января 2017

там наверняки скрипки, флейты и габоны были)

Ссылка скопирована в буфер обмена