Перша у 2017 році зустріч переселенців, які живуть у Кривому Розі

Перша у 2017 році зустріч переселенців, які живуть у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

На базі «Фонду «Професійний розвиток» вчора, 8 січня, відбулася зустріч переселенців, які проживають у Кривому Розі. Приємні бесіди в теплій атмосфері, де кожен може зустріти свого земляка та підставити міцне плече або ж, навпаки, приходить на нього обпертися.

Вчорашня зустріч – одна з тих, що проводяться вже близько двох років. Спочатку це була ініціатива фонду – було зрозуміло, що люди опинилися в чужому місті, зростала необхідність в спілкуванні та підтримці. Вийшло щось на кшталт клубу взаємодопомоги. Тут обмінювалися інформацією та думками, що неабияк впливає на психологічний стан переселенців, говорять фахівці.

Вчорашня зустріч включала в себе і спектакль форум-театру, акторський склад якого – власне, самі переселенці та деякі жителі Кривого Рогу.

Для довідки: форум-театр – це засіб стимулювання людей до активної діяльності з захисту своїх прав, покращення суспільства шляхом зміни власної поведінки. Його суть полягає у тому, щоб підштовхнути глядачів до різнопланового вирішення проблем, підняти дискусію в суспільстві. Так було й учора. Активні учасники не просто пропонували своє бачення змодульованої ведучими ситуації, а й брали участь у процесі постановки.

«Плюс форум-театру в тому, що ми навчаємось по-новому розв’язувати конфліктні ситуації. Замість одного, здавалося б, правильного рішення, знаходимо, як мінімум, два-три», - розказує Яна Казаріна, співробітник фонду «Професійний розвиток».




«Я сама переселенка, і це місто дало мені багато – як мінімум, дах, безпеку, можливість розвиватися та просто жити. Вважаю, що необхідно прощатися з розумінням, що ти – переселенець. Потрібно інтегруватися, - ділиться співробітник фонду «Професійний розвиток» Тетяна Проценко. - Фонд допомагає перелаштуватися, перепрофілюватися, знайти нові спеціальності. Важливим фактором є і те, що переселенець повинен бути готовим до взаємодії з жителями нового для себе міста».

Організатори фонду із захопленням розказали і про проекти, які їм вже вдалося реалізувати, і про ті, що тільки дозрівають.

Один з таких – проект «Соціальні мульти» – зйомки мультфільмів на різну тематику. Участь у ньому (проекті - ред.) беруть декілька груп – наприклад, внутрішньо переміщені особи та криворіжці. Або, наприклад, мешканці Кривого Рогу та учасники АТО, діти з обмеженими фізичними можливостями.

Цікавим та непростим трудом вже знято декілька роликів з глибоким змістом і соціальним підтекстом. Останній з яких – мультик для дітей, хворих на рак.

Цікавим та корисним проектом, на думку співробітниць фонду Тетяни та Яни, є і «Кіноклуб для учасників АТО», де всі бажаючі можуть обговорити фільм у формі дискусії.




«Ми пишемо проекти, подаємо їх в різні організації, в тому числі і міжнародні, і якщо вони виявляються актуальними – нас підтримують, ми виграємо гранти. За рахунок цього, власне, і існуємо. Рік тому в нас був чудовий проект – фотовиставка «Успішні переселенці міста Кривий Ріг», який ми подавали в одну з програм ООН, звідки отримали підтримку.

Ми зібрали успішних переселенців на базі нашого клубу і показали, що стереотипне сприйняття переселенців місцевим населенням може бути досить хибним, –
розповідає Яна, співробітник фонду «Професійний розвиток». – Хотілося показати, що є і успішні, не потребуючі допомоги . Під кожною фотографією була історія про самого героя, про його життя і про те, як він дійшов таких успіхів».





Також значущою подією минулого року організатори називають проект «Контактна зона». Його мета – донести до місцевих мешканців всю глибину гострої проблеми, пов’язаної з бездомними тваринами.

«На зустріч ми привезли декількох стерилізованих та здорових собак. Маленькою перемогою стало те, що двоє з них поїхали в свій новий дім», - розказує Яна Казаріна та додає, що також вдалося зібрати близько 2000 гривень для організації «Промінь життя», які врятували здоров’я, а може, навіть, і життя якійсь тварині.

Окрім спектаклю форум-театру, зустріч доповнив і колектив народної творчості «Черемшина».

Автор тексту і фото Анна Нестерова



Комментарии (2)

пенсионэр

16:51, 09 января 2017

Так званые "переселенцы" тоже разные бывают,есть нормальные люди,аесть козлы хитрожопые которые не хотят работать или от туда уехали,что бы не бомбили,а свою рашистскую сущностьздесь пропогандируют...

Evdokia.krasna

18:35, 09 января 2017

Думаю, корреспонденты сайта расскажут о людях?

Ссылка скопирована в буфер обмена