Що робити учаснику АТО, якщо відмовляють у пільговому проїзді

Що робити учаснику АТО, якщо відмовляють у пільговому проїзді

Фото: Первый Криворожский

23 грудня у Кривому Розі відбулася прес-конференція «Як дотримується у Кривому Розі право на пільговий проїзд?»

У зустрічі взяли участь представники громадської організації «Волонтерська платформа» (Центр допомоги воїнам АТО та членам їх сімей), Спілки ветеранів 42-го батальйону «Рух опору», фонду «Професійний розвиток», командир Управління патрульної поліції Олександр Размеріце, адвокат Наталя Ляскунова та начальник відділу місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Кожем'яка.

На заході зазначили, що у 2016 році проводилась робота щодо забезпечення прав учасників бойових дій на безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

Як зазначають самі учасники АТО, водії набагато частіше погоджуються перевозити учасників бойових дій без урахування того, скільки пільгових місць у салоні. Але факти порушень і надалі трапляються.

Нагадаємо, що для інформування городян про їхні права у місті влітку було розміщено біг-борд, на якому наведено інформацію про те, що в разі порушення права на безкоштовний проїзд учасникам бойових дій слід звертатись до патрульної поліції — телефонувати 102, після чого наполягати на складенні адмінпротоколу за ст. 133-1 Кодексу України.

Ігор Железняк з ГО «Волонтерська платформа» наголосив, що за півроку було оброблено близько 70 звернень про порушення прав на пільговий проїзд.




На зустрічі розповіли, що потрібно для того, щоб довести, що право на безкоштовний проїзд порушено:

- квиток, який підтверджує, що людину змусили сплатити за проїзд;
- покази свідків;
- складені акти, протоколи, фото- та відеоматеріали.

У будь-якому разі при відмові варто зафіксувати номер маршруту, державний номер автобусу (маршрутного таксі), назву підприємства-перевізника. Цю інформацію можна використати для написання скарги.

Результатом обговорень стала дорожня карта, створена ГО «Волонтерська платформа» та пам'ятка учаснику АТО в Кривому Розі відправозахисної організації «Юридична сотня».

Ссылка скопирована в буфер обмена