«Це моя країна, я лишаюсь тут», - Сергій Жадан у Кривому Розі

«Це моя країна, я лишаюсь тут», - Сергій Жадан у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

З ним фотографуюють дітей, через нього передають листи політв'язням, під пісні його гурту гецають біля сцени, його вірші читають коханим, а він говорить про болюче, але дуже важливе - Сергій Жадан із гуртом в рамках Психотуру вчора виступав у Кривому Розі.

Це вже четвертий альбом проекту «Жадан і собаки». І саме його поет і музикант під час прес-конфернції називає найбільш вдалим.

На запитання криворізьких журналістів про волонтерську складову їхнього концертного туру Сергій Жадан відповідає:

«Мені не є цікавим мистецтво, орієнтоване лише на себе, мені нецікаві письменники, які пишуть про себе, які співають лише про свою любов.

Соціальне мистецтво - соціальна складова. Ми із «Собаками» себе завжди так і позиціонували
»
.




Перед початком туру до Сергія звернулись друзі українського політв'язня Олександра Кольченка, якого незаконно засудила російська окупаційна влада Криму до ув'язнення в колонії суворого режиму на 10 років, і попросили якось його підтримати. Мамі Олександра, щоб навідати сина, потрібно не лише здолати купу бюрократичних процедур, потрібна ще й чимала сума грошей на квиток до РФ.

«Жадан і Собаки» вирішили, що під час Психотуру можуть спробувати зібрати кошти на квиток до Росії для Сашкової мами. Збирають і листівки із побажаннями Олександру.




«Ми намагаємось підтримувати не лише військових у Донецькій і Луганській областях, мирне населення у так званій «сірій зоні», але і наших політв’язнів. Кількадесят наших співгромадян нині знаходяться в тюрмах, на зонах Російської Федерації», - говорить Сергій під час прес-конференції.




Крім комерційних концертів, розповідає Сергій Жадан, в рамках туру вони з колегами організували кілька виступів у місцях позбавлення волі. Робили такий концерт у Ковелі в підлітковій виховній колонії, у Кременчуці співали перед підлітками, попереду виступ у жіночій колонії.

«Важливо пробувати працювати з тими групами українців, які не можуть відвідувати наші концерти у різних містах. Так чи інакше, але там є люди, за яких потрібно чіплятись, яких потрібно витягувати, давати шанс повернутись у нормальне життя», - наголошує поет і музикант.

Сергій говорить, що квотування українських пісень у радіоетері підтримує, але лобіювати появу там творів неформатних «Жадана і Собак» не буде.

«Не йдеться про те, щоб прибрали пісні Кіркорова, а поставили наші. Йдеться про те, щоб просто прибрали пісні Кіркорова», - відрізає музикант.

Жадан розповідає журналістам про виступи у бліндажах, на блокпостах, у «сірій зоні». Ділиться, що зовсім скоро вийде не лише роман про війну на Донеччині та Луганщини, який він планує завершити вже цієї зими, а й аудіопроект.

Вірші зі збірки «Тамплієри» поет попросив начитати своїх друзів, і незабаром в ефірі радіо «Аристократ» можна буде почути рядки авторства Сергія Жадана у виконанні Сергія Михалка, Тараса Чубая, Івана Линьо, Саші Кольцової, Ірени Карпи, Олексія Горбунова, Сашка Положинського та інших.

Зима приносить віру і спокій,
відточує виваженість і снагу,
Літери імені твого глибокі,
ніби перші сліди на снігу.

Вони тепер окреслено і чітко
ламають беззахисне покриття,
з наших імен і наших учинків
витворюючи наше життя.

(уривок вірша Сергія Жадана зі збірки
«Тамплієри» )




«На сьомий день зими нічого не планувала, окрім довгоочікуваної зустрічі із паном Жаданом та «Собаками в космосі», - говорить перед концертом поетеса-початківець Ксенія Костянець.

Майже п'ять років тому до рук дівчини потрапила «невеличка книжечка віршів, тонша за волосину, на якій ми всі тривалий час тримаємось».

Відтоді Ксенія закохана у поезію та музичний гурт, який очолює харків'янин родом із Старобільська Сергій Жадан.




Під час прес-конференції Сергій Жадан розказав про нову збірку віршів «Тамплієри». Гроші, отримані з продажу цієї книжки підуть на благодійність.



«Багато птахів полетіло й повернулося, та щем, відчутий колись, судомить і сьогодні! ПсихоТур запалив, розігрів, дав наснаги», - ділиться враженнями від концерту Ксенія Костянець.

І захоплено хизується, що нарешті виправлено, як говорить сама дівчина, «неподобство»: єдину в її колекції книгу Жадана, що стояла на поличці без автографу автора - підписано.



Під час двогодинного концерту Жадан кілька разів доводить до сліз романтичних слухачок, які у піснях пізнають фрагменти віршів з попередньої збірки письменника «Життя Марії». Сергій із гуртом виконують десяток нових пісень з альбому «Пси», і розважають прокачану криворізьку публіку старими хітами.

«Виступ по дорослому потужний. Олдскульний рок з чоловічим ритмом і глибоким текстом. «Жадан і Собаки» в Кривому Розі не вперше, але навіть старі пісні звучать по-новому», - говорить Наталія Саранчук, дівчина, яка має в своїй колекції всі збірки творів Сергія Жадана.



Після двох виходів «на біс»Сергій невтомно роздає автографи прихильникам. Міцно тисне руки чоловікам, і по-братньому приготає дівчат.



Фото: Евгений Журавель Вячеслав Волк

Видео: Евгений Журавель Вячеслав Волк

Комментарии (5)

серега бухантин

20:41, 08 декабря 2016

Началося ***

ProtivvXynti

20:46, 08 декабря 2016

Итог, диагноз: УГМ (укроп головного мозга)

omua78

21:03, 08 декабря 2016

Сепар какой то.Вся Украина на низком старте ждет безвиза,чтоб,значится,к нашим европейским корням вернуться,а он,стало быть,не ждет? Остаться хочет?Выбороным безвизом воспользоваться брезгует?Срочно проверить на шатунство!!!

Бaтон

21:08, 08 декабря 2016

*** хто воно таке? Цей Жадан?

Major

21:25, 08 декабря 2016

Полный бред какой-то... Прям гецають и гецають..... Первый раз слышу об этом "суперизвестном" челе......

Ссылка скопирована в буфер обмена