«Ірина побачила, як старші брати різали та варили меншого брата», - свідок Голодомору

«Ірина побачила, як старші брати різали та варили меншого брата», - свідок Голодомору

Фото: Первый Криворожский

Перший Криворізький приєднується до акції «Запали свічку».

Впродовж тижня о 18:00 ми розповідатимемо історії, які страшно згадувати, але які треба знати. Не будемо забувати свою історію. Без минулого - немає майбутнього.

Трагедію Голодомору створили самі люди, щоб винищити собі подібних. Те, що десятиліттями приховували від спільноти, повинно бути розголошено на увесь світ. Залишились документи, які доводять те, що цей голод був геноцидом.

Дослідник подій трьох голодоморів, колишній службовець внутрішніх справ СРСР та України, криворізький письменник Олександр Іванов розповідає:

«У січні 1918 року на засіданні надзвичайної комісії у справах продовольства та транспорту передали проект декрету про заготівлі хліба, написаний рукою Леніна. У ньому розглядалося питання суворої хлібної монополії. Тоді створили цілі армії, вони заготовлювали хліб. У творах Ленін ставив завдання закликати голодуючих селян до мільйонної армії і направити в Україну, де вони самі зможуть прохарчуватися і будуть мати можливість реквізований хліб направляти собі на Батьківщину в Росію».

Хліб у селян відбирали примусово. Голів заможних родин кидали до в'язниць або відправляли до Сибіру. Принижені та доведені до відчаю дорослі примушені були віддавати своїх дітей до державних притулків. Розпадалися сім'ї, знищувалися багатовікові традиції та культура українського народу. Документальні приклади наводить у своїх творах Олександр Іванов.

«Батьки вимушені були підкидати дітей до більш заможних людей, щоб вони не померли з голоду. Після примусової колективізації в Україні партія знищувала українську інтелігенцію: письменників, діячів культури. Я особисто зустрічався з родичами, які пережили цей період. Спочатку примусової колективізації забирали у хазяїв усе. Тому, щоб урятуватися від більшовицьких репресій, заможні селяни кидали все напризволяще і подавалися геть із власних сіл. Особливо тяжко було багатодітним сім'ям. У мого діда, наприклад, було 9 дітей».

Олександр згадує страшну подію, про яку розповіла його знайома.

«Я спілкувався з мешканкою села Березівка, - Іриною Дорош. Одного разу вона прийшла додому, батько помирав від голоду. Мати ще не повернулася. Ірина побачила, як її старші брати різали та варили меншого брата. А потім, побачивши сестру, почали гнатися за нею. Два брати втекли та сховалися під Кривим Рогом, щоб не засудили за людожерство. Батько так і помер, мати прийшла, побачила залишки сина. Не витримала, також померла. Так їх трьох ховали в селі Березівка».

«Якщо ми це забуваємо, в майбутньому можемо зробити ті самі помилки», - додає Олександр.

Комментарии (27)

Tyga

18:03, 21 ноября 2016

Это очень сташно !

slavyan

18:10, 21 ноября 2016

Нет слов.... Правительство во все времена были гнидами и чувствуя власть в руках творили и творят что им угодно...(

omua78

18:16, 21 ноября 2016

slavyan,
Открою оченьбольшую тайну.Во все времена и во всех странах правительству было,есть и будет начхать на народ.

Ирбис

19:43, 21 ноября 2016

Расскажи это финам,щведам,щвейцарцам,список можно продолжить.

omua78

18:13, 21 ноября 2016

Еще страшнее было людям,которых при Юще заживо в жертвы голодомора записали,а то количество жертв даже с учетом естесственной смертности не очень было,ага.

jacky

18:13, 21 ноября 2016

как же вы задолбали своим "холодомором"... неужели ничего более нужного, актуального нет на сей день в стране?
к чему это всё? чтобы "канадскую историю украинства" вписать в мозги ещё не ох...вших от этого проканадского майдана детей? да вся история - история братских русского и украинского народов. как бы не стремились эту историю опорочить, зачернить майданные клоуны от порошенко и Ко - конец один: дыба для лжецов и сосунов МВФ.

КАК ТАК?

18:21, 21 ноября 2016

Уже канадского ? Был американский вроде ? Экран протерли, а то столько ненависти. Люди получают, то что заслуживают. Нет культуры общения , образования и саморазвития получаем голодоморы , сепаратизм , ненависть к ближним , и таких граждан как Вы.

jacky

18:55, 21 ноября 2016

вы правы. потому и делают "революции". их-то и делают, потому что кому-то это выгодно. вот интересно, кому? а канадство, здесь, как раз кстати: вся "бандеровка" , которую сталин не добил, туда и переместилась, корни пустила, свою "историю" написала. ну так и жила бы там, в канаде, своей. индейцы-то живут, не тужат и "революции" на чужой территории не делают. "демократии" свои индейские не привносят.

Алексей_1

13:25, 22 ноября 2016

Т.е. вы отрицаете Голодомор, как явление? Не было его по Вашему?

[email protected]

09:14, 22 ноября 2016

Пошла волна заказухи. Твари продолжают промывание мозга. Основная идея, СССР страшный монстр - не поддавайтесь соблазну и не идите на сближение с Россией. Пусть она выглядит в вашем мозге кровавым чудовищем, заставляющим есть своих детей.

Настоящий Кривой Рог 2.0

11:17, 22 ноября 2016

Так СССР и был монстром, до 1953 точно... это вы еще про трудовые армии не читали, а победил бы Троцкий...

[email protected]

11:48, 22 ноября 2016

Расскажи это старикам, которые все время "незалежності" на грани выживания.

Алексей_1

13:27, 22 ноября 2016

А вы спросите тех кому далеко за 90, как при Сталине было жить, если Вам правду расскажут, то вам будет очень интересно. А лучше было расспрашивать своих родственников пока они живы были, тогда бы вы не питали иллюзий насчет СССР.

omua78

18:15, 21 ноября 2016

Кстати,интересно,что потомки скажут о миллионах,умерших во время Гидности.Это будет зрада или перемога?

omua78

18:42, 21 ноября 2016

Менделеев
Это вы про тех придурков в Киеве,что блюдо в виде мертвого ребенка подавали?

Ссылка скопирована в буфер обмена