Криворізьке ОСББ зруйнувало міф про нерентабельність малого об’єднання

Криворізьке ОСББ зруйнувало міф про нерентабельність малого об’єднання

Фото: опора.org

Прес-служба громадянської мережі ОПОРА у Кривому Розі повідомляє, що будинок, який мав припинити своє існування ще понад десять років тому, наразі відновлюється, а його мешканці планують прожити в ньому ще не менше пів століття.

Насправді, таких героїчних будинків в місті дуже багато. Вони були побудовані у післявоєнний період як тимчасове житло для приїжджих працівників шахт та підприємств важкої промисловості Кривбасу.

Але унікальність цього будинку полягає в тому, що попри проблеми будівлі та кількість житлових квартир, а їх аж дванадцять, жителі перестали сподіватись на допомогу відповідних комунальних структур та органів місцевого самоврядування, відмовились від балансоутримання приватного ЖЕКу і тепер займаються обслуговуванням домівки самостійно.

Познайомитись з молодим ОСББ «Іллічівська, 98», яке зруйнувало міф про те, що створювати об’єднання доцільно лише у будинку з понад сотнею власників, випала нагода представникам Громадянської мережі ОПОРА. Голова об’єднання Валентина Самоткан розповіла історію житлової будівлі, в якій проживає з часу її зведення.

Будинок побудовано у 1952 році німецькими військовополоненими і від самого початку він мав тимчасове призначення. Але за логікою прислів’я «Нема нічого постійнішого, ніж тимчасове», цей дім досі слугує житлом для криворізьких родин.

Його розташування не зовсім безпечне: за декілька метрів від будівлі знаходиться автомагістраль, якою користуються великі вантажівки, вібрація від руху спричиняє відчутний струс споруди.

Крім того, будинок є жертвою ґрунтових вод, а разом з тим і постійних поривів трубопроводу міськводоканалу. Внаслідок цього фундамент провалився повністю.

За 64 роки в будинку не було здійснено жодного капітального ремонту, окрім заміни пічного опалення на газове у 1962 році. В аварійному стані знаходилась покрівля.
Із переходом до нового управителя у 2012 р. стан будівлі ані трохи не покращився. Попри те, що вартість послуг приватного ЖЕКу була не з дешевих.

«Саме ТОВ «Житлосервіс» спонукало нас до створення ОСББ. У січні 2015 року я подивилась акти виконаних робіт, які, до речі, ніхто з мешканців не підписував, як того вимагає закон.

Виявилось, що протягом місяця у будинку сім разів прочищали каналізацію, а система так і залишилась забитою. За цю фейкову послугу нам виставили рахунок у 1700 грн. При чому, це був далеко не перший та не єдиний випадок, коли ми сплачували за неіснуючі чи не виконані роботи», – розповідає голова об’єднання.

Оскільки Валентина Степанівна – досвідчений бухгалтер, їй було не складно підсумувати цифри в квитанціях, які оплатили мешканці багатоквартирки за три роки управління приватного господарника. Рахунок виявився вражаючим: 46 тисяч гривень. Оцінюючи очевидне, жінка дійшла висновку, що ці гроші пішли на обслуговування «Житлосервісу» і аж ніяк не їхнього будинку.

Тому обурена домовласниця, обговоривши із сусідами тему втрачених грошей та невиконаних робіт, переконала їх в економічній та технічній доцільності створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. І вже в березні 2015 року, обійшовши структурні підрозділи виконкому, жителі Іллічівської, 98 зареєстрували ОСББ.

«Єдиною проблемою після заснування об’єднання була передача технічної документації від попереднього балансоутримувача. Оскільки я певний час працювала у держструктурі, чітко розумію, що нам штучно затягували цей процес, змушуючи ще три місяці сплачувати кошти за не надані послуги.

Єдине, від чого ми змогли відмовитись у цей період, – так це від двірника. Але час і гроші були втрачені. Проте зазначу, що «Житлосервіс», чомусь, активно сприяв укладанню нових договорів
», – ділиться керівник ОСББ.

Тариф для мешканців будинку зараз складає 3 грн/м кв. Це на порядок нижче за цифри в рахунках, які надходили від приватної компанії.
Особливістю ініціативних співвласників Іллічівської, 98 є те, що вони працюють на волонтерських засадах. Ані голова, ані її активний помічник не отримують жодної копійки за свою плідну працю. Їх винагорода – комфортне житло, щасливі діти та задоволені сусіди.

З моменту переходу на самостійне балансоутримання у липні 2015 року в будинку вже провели такі роботи:

  • повністю замінили дахову покрівлю за кошти, які виділяє муніципалітет для новостворених ОСББ;
  • в одному з під’їздів встановили енергозберігаючі двері;
  • упорядкували прибудинкову територію та облаштували вуличне енергозберігаюче освітлення;
  • встановили загальнобудинковий прилад обліку тепла;
  • проводять ремонтні роботи в під’їздах.

«Тепловий лічильник ми встановили за кредитні кошти згідно пільгової державної програми підтримки енергоефективних проектів в будівлях ОСББ. Через те, що найдорожчим ресурсом для житлового сектору є тепло, першим бажанням було скоротити грошові витрати на його споживання. Тож обрали такий механізм для заощадження. У червні до мене потрапила листівка з інформацією про соціальне кредитування від Ощадбанку. Я звернулась до керівництва цієї фінансової установи, поцікавилась умовами договору, державною компенсацією, термінами надання позики, можливістю дострокової виплати тощо.

Отриману інформацію я довела до відома мешканців і на загальних зборах співвласники вирішили оформляти кредит, попередньо порадившись із фахівцями КП «Криворіжтепломережа». Підписали відповідні угоди з комунальним підприємством, банком. Вартість технічних послуг з проектом коштувала нам 9 тисяч грн. А саме обладнання – 20 тисяч грн. На цю суму 21 вересня 2015 року ми й узяли кредит
», – пояснила пані Валентина.

Оформивши позику на два роки, ОСББ отримало державну компенсацію у розмірі 6600 гривень. Щомісяця об’єднання мало сплачувати 1053 грн, але згуртувавшись ідейно та фінансово, мешканці використали схему дострокового погашення кредиту, збільшивши для себе суму обов’язкової оплати і тому вже в квітні 2016 року здійснили останній внесок і розрахувались з банком, зекономивши на відсотках за 15 невикористаних місяців 4492 грн та переплативши вартість обладнання усього на суму 1301 грн.

Наразі ОСББ співпрацює з представниками міжнародної корпорації IFC у Кривому Розі. Її спеціалісти консультують мешканців в питаннях термомодернізації та залучення соціального кредитування для впровадження енергоефективних проектів. Завдяки грамотним розрахункам та експертизі будинку співвласники зважились на нове кредитування.

Чергове урядове співфінансування дозволить мешканцям облаштувати сходові марші енергозберігаючими вікнами, встановити двері у другому під'їзді та замінити проводку на горищі. За попередніми підрахунками сума наступної позики складатиме 50 тисяч гривень.

«Хочу підкреслити, що саме завдяки небайдужості та активній участі більшості власників у житті будинку, ми можемо забезпечувати виконання як капітальних, так і поточних робіт. Тарифні кошти, які наразі поступають, ми акумулюємо для забезпечення виплати наступного кредиту», – додала Валентина Степанівна.

Говорячи про переваги ОСББ як ефективної форми господарювання, помічник керівника об’єднання пан Станіслав зазначив: «ОСББ – це колегіальний демократичний орган, який самостійно приймає рішення на користь будинку. А управлінська компанія, яка буде призначена «згори», матиме вільні права формувати свої умови та тарифи обслуговування. Вона навряд буде узгоджувати важливі питання з мешканцями».

Тим, хто й досі вагається у доцільності створення ОСББ, голова об’єднання «Іллічівська,98» Валентина Самоткан радить, перш за все, полюбити себе, рідних та близьких сусідів, а потім почати турбуватись про покращення якості життя самостійно. Не боятись вкладати і пам’ятати християнську мудрість: «Не збідніє рука, що дає!».







Комментарии (13)

Димас арт

20:22, 24 мая 2016

Бла бла бла !! О.С.Б.б , да это очень хароший шаг!! Но ненадо впаривать! Сами знаете где наши дома стоят на шахтах,возле карьеров. Выплотите компенсацию на каждый дом в районе 100000гр и мы сами подмажем и утеплим свои дома. А когда эти дома падать начнут мы и кредит возьмём.

спасибо

21:23, 24 мая 2016

Больше интересует главный минус ОСББ - за неплатящего по коммуналке отвечает все ОСББ, вырубить могут всему ОСББ свет, воду и т.д. И всем за такого придется скидываться. Разве не так?

Дмитрий

21:54, 24 мая 2016

Изначально возникает вопрос "ПОЧЕМУ неплатящий не платит?" У каждого члена ОСББ персональные договора с поставщиками коммунальных услуг, т.е. никакой коллективной ответственности. Создание ОСББ заменяет лишь управляющую компанию (ЖЭК) и сразу становится видно, за что и сколько платится денег на содержание дома.

спасибо

09:41, 25 мая 2016

мне не интересно, что неплатящий не платит. Персональные договора есть не у всех, теплосеть например их вообще не заключает ни с кем. Можно конечно задаться целью и ездить по всем инстанциям заключать договора, если много времени свободного. Некоторые ОСББ "заставляют" оплачивать коммуналку через единый счет ОСББ , т.е. оплата идет одним платежом от юр лица

Дмитрий

11:32, 25 мая 2016

Мне известен опыт работы такого "ОСББ" - это старый ЖСК 1978 года образования... Там у жильцов действительно нет лицевых счетов по водоканалу и теплосети, хотя по газу, электричеству и вывозу мусора есть... Из-за отсутствия лицевых счетов теплосеть в какой-то момент посчитала их жилой дом предприятием и теперь делает начисления по тарифам как для предприятия... Люди оббили пороги судов, горисполкома и прочих инстанций, но проблема на сегодняшний день так и не решена... Да, счет их ЖСК арестовали за долги, и на содержание дома они собирают деньги от случая к случаю, черным налом...

ОСББ

22:25, 26 мая 2016

Дмитрий, вы корне не правы

ОСББ

22:29, 26 мая 2016

спасибо, вы ничегошенки не знаете о ОСББ

Прохор

23:06, 24 мая 2016

Опять хотят своё осбб напарить.. Разводят лохов

Владимир

23:46, 24 мая 2016

Особливістю ініціативних співвласників Іллічівської, 98 є те, що вони працюють на волонтерських засадах. Ані голова, ані її активний помічник не отримують жодної копійки за свою плідну працю.
Молодец, конечно, Валентина Степановна!
Я вот не готов в свободное время бесплатно работать на других жильцов. А платить мне зарплату они не будут. Вот и все :)

Прохор

08:56, 25 мая 2016

Хотят откреститься от развалюх которые построили

cokolov

09:44, 25 мая 2016

Опять реклама ,любыми путями хотят спихнуть коммунальное хозяйство (убитое властью ) на простых граждан ,

ОСББ

22:12, 26 мая 2016

Добрый вечер! Обращаюсь ко всем кто верит или не верит, о чем вы прочли
Моя цель сохранить дом своего детства. У меня есть время и желание помощь соседям. Я не безразлична как мы живём.Ободораные подъезды.грязные дворы, дома похожие на руины.Неужели мы этого достойны??? Люди все разные даже те, для кого ты все это затеял.Но я глубоко верю что наши усид

ОСББ

22:21, 26 мая 2016

Но наши усилия не напрасны.Кто сомневается звоните
097 529 97 33.Хамам отвечать не буду
Счастья и удачи.Не будте Пассивны,вы достойны лутшего.С уважением В.Самоткан.

Ссылка скопирована в буфер обмена