Дільничні виборчі комісії Кривого Рогу отримали попередні списки виборців від відділів ведення Держреєстру

Дільничні виборчі комісії Кривого Рогу отримали попередні списки виборців від відділів ведення Держреєстру

Фото: 7kanal.com.ua

12-13 березня у Кривому Розі районні відділи ведення Державного реєстру виборців передали дільничним виборчим комісіям попередні списки виборців на позачергових виборах міського голови міста Кривого Рогу, передає ГМ «Опора».

Процес передачі попередніх списків виборців відбувся згідно з ч. 2 ст. 30 Закону України «Про місцеві вибори», в якій зазначено, не пізніш як за 13 днів до дня голосування (тобто до 13 березня)орган ведення Державного реєстру виборціву приміщенні, в якому він розташований,передає попередній список виборцівна паперовому носії та виготовлені іменні запрошення відповіднійдільничній виборчій комісії.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Закону України «Про місцеві вибори», від імені ДВК попередній список виборців отримують не менше трьох членів цієї комісії- представників різних суб’єктів подання, уповноважених на це її рішенням, одним з яких повинен бути голова комісії, а в разі неможливості - заступник голови або секретар комісії. Про передачу попереднього списку виборців складається акт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією,у двох примірниках. Один примірник акта зберігається в органі ведення Державного реєстру виборців, інший - у дільничній виборчій комісії.

Крім того, відділи ведення Державного реєстру виборців вимагали від членів ДВК мати при собі оригінали паспортів, для встановлення особи, та печатку ДВК, оскільки нею потрібно завірити акт про передачу списків.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА суттєвих порушень виборчого законодавства у процесі передачі списків виборців не зафіксували. Лише поодинокі випадки, коли ВВ ДРВ не забували перевіряти постанови, або члени ДВК не мали при собі посвідчень (в таких випадках списків їм не видавали, відправляючи по посвідчення). Проте загалом цей процес показав деякі моменти, в яких виникають складнощі контролю за дотриманням Закону з боку дільничних виборчих комісій.

Зокрема, Закон вимагає, аби списки виборців отримували не менше трьох членів ДВК, які є різними суб’єктами подання. Проте постанова ДВК, в якій зазначається, що саме цих членів ДВК комісія уповноважує отримати списки, не передбачає вказання суб’єктів подання. Таким чином, отримуючи списки, члени ДВК не надають відділу Державного реєстру виборців ніякого підтвердження, що вони справді є представниками різних суб’єктів подання. З іншої сторони, за словами керівників відділів Держаного реєстру, контролювати це вони не зобов’язані, адже відповідальність за дотримання цієї норми лежить саме на ДВК.

У більшості районних ВВ ДРВ Кривого Рогу при передачі списків, цьому моменту уваги не приділи, перевіряючи лише наявність паспортів членів ДВК, їхніх посвідчень та постанов ДВК.

Проте, в деяких ВВ ДРВ вирішили проконтролювати, чи справді списки отримують представники різних суб’єктів подання. Так, в ВВ ДРВ Тернівського району членам ДВК попередньо рекомендували вносити в постанови відомості про суб’єкта подання.

У ВВ ДРВ Центрально-Міського району вирішили діяти іншим чином, перевіряючи «партійність» за списками членів ДВК.

Нагадаємо, що, згідно Закону України «Про місцеві вибори», виборці уже мають змогу ознайомитися з попередніми списками у приміщеннях ДВК та перевірити правильність внесення до них відомостей. Як зазначено в ч. 3 ст. 31 Закону України «Про місцеві вибори».

Комментарии (1)

голос

05:38, 16 марта 2016

У лукоморья город чудный, ему уже за
восемьсот. Там днем и ночью кот приблудный
Русалок вдоль дорог пасет. Там вовсе нет дубов
зеленых, зато у оживленных трасс стоят в тени
дубы в погонах и зелень требуют от нас. Там на
журнальных на обложках Баба-яга на курьих ножках — коль заплатила миллион, теперь
она cекc-эталон. Там по двое юристы бродят и
делят власть напополам, то песнь фальшивую
заводят, то сказки сказывают нам. Ворюги там
живут, не тужат, им прокуроры верно служат.
Чиновник там пред всем народом капусту рубит мимоходом. Там олигарх над златом чахнет.
Там Русью даже и не пахнет. Там мед хоть из
казны течет, но нам не попадает в рот.

Ссылка скопирована в буфер обмена