Криворізький бюджет: Кому та куди пішли 0,5 млрд гривень освiтянських коштiв

Криворізький бюджет: Кому та куди пішли 0,5 млрд гривень освiтянських коштiв

Фото: spending.gov.ua

За 4 квартал 2015 року районні відділи освіти Кривого Рогу сплатили за товари, послуги та заробітну плату майже 500 млн. грн. Завдяки порталу публічних фінансів ми можемо відстежити кожну транзакцію!

На початку 2015 року влада України починає форсувати впровадження в державі філософії OpenData – «Відкриті дані». Відкриті дані — це упорядкована публічна інформація, яка опублікована у машинооброблювальному форматі. Тобто ці дані одразу доступні для зкачування, перекомпіляції та обробки з використанням електронних обчислювальних машин. Основною характеристикою цих даних є «машинооброблювальність» – це не повинні бути скановані і опубліковані у вигляді «картинок» податкові декларації, це повинні бути електронні таблиці та бази даних. У квітні 2015 року Верховна Рада України приймає поправку до «Закону України про доступ до публічної інформації» і додає статтю 10? – «Публічна інформація у формі відкритих даних». А у жовтні 2015 року Уряд України затверджує «Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».

У другій половині 2015 року починають розроблятись інтерфейси доступу до численних державних реєстрів. Також починається оприлюднення інформації фінансового характеру, зокрема — інформації про використання публічних коштів. Центральним ресурсом про використання публічних коштів стає Офіційний портал публічних фінансів України, на якому починають збиратись дані про банківські транзакції державних та комунальних підприємств, а також — органів влади. Вільний доступ до подібної інформації є одним із найдієвіших методів боротьби з корупцією. Особливо це стосується місцевого рівня, куди не завжди доходить око потужних центральних ЗМІ.
При дослідженнi данних з офiцiйного державного spending.gov.ua, знаходимо платежі, які здійснювали районні відділи освіти (РВО) в Кривому Розі. На момент дослідження (11-12 січня 2016 року) на порталі були доступні дані про транзакції всіх сімох РВО з 15 вересня до 31 грудня 2015 року. В якості ідентифікаторів використовуються коди ЄДРПОУ для юридичних осіб та нескорочений (якщо є) ПІБ для фізичних осіб. Таким чином видно — хто скільки отримує, в якому районі. Для обробки первинної інформації та аналізу даних можна залучити мову програмування R: пакети dplyr та margittr для компілювання-агрегації-усереднення; пакет ggplot2 для побудови графіків.
За період з 15 вересня до 31 грудня 2015 року районні відділи освіти здійснили 18906 платіжних транзакцій на загальну суму майже півмільярда гривень (457 290 185 грн.). Розподіл платежів по районах приведено в таблиці.



Як видно — Саксаганський та Жовтневий РВО є беззаперечними лідерами як по кількості платежів, так і по загальній сумі перечислених коштів. Але ці два райони виділяються також високими середнім значенням та медіаною. Медіана 2189,68 грн. для Саксаганського районного відділу означає, що половина всіх платежів більша за цю суму, а половина — менша.
Переважну більшість платежів (18355) здійснено на суму до 150 тис. грн. Загальний розподіл транзакцій менше цієї суми буде виглядати ось так



Зверніть увагу на логнормальний закон розподілу у вибірці. Саме через такий розподіл середнє арифметичне значення не буде показовим. Воно буде суттєво завищувати «усереднену» картину. Саме через це наводяться також і медіанні значення, які власне і будуть відображати «середини значень».

Оскільки в первинних даних є помилки в назвах підприємств та ініціалах фізичних осіб, основним ідентифікатором буде ЄДРПОУ підприємства. Для фізичних осіб до поля ЄДРПОУ просто скопійовані їхні ініціали. Це дозволить уникнути плутанини, оскільки підприємство, наприклад, «Криворіжтепломережа» має в платіжних документах більше 10 варіантів назв! Так само різняться назви банківських філіалів та інших юридичних осіб. Що стосується фізичних осіб — в статтi приведено до одного написання лише явні розбіжності.

Загалом у зведеній таблиці всіх РВО присутні 385 одержувачів платежів. Ще одного одержувача (якесь відділення ПриватБанку) не вдалось ідентифікувати. Із цієї кількості 189 одержувачів — ФОП та СПД (фізичні особи).
Лідером з отриманих платежів є суб’єкт з ЄДРПОУ 24612015 («КБ ПриватБанк»). Він отримав 138 060 090,85 грн. Наскільки можна зрозуміти — це зарплати, лікарняні та інші виплати. Наступним за отриманою сумою є суб’єкт з ЄДРПОУ 09807750 («УкрСібБанк») – також зарплати та інші виплати. Він отримав від всіх РВО 37 524 521,90 грн. ТОП-25 отримувачів платежів від РВО представлені в таблиці:



Отже, послуги Криворізької теплоцентралі та Криворіжтепломережі з’їдають 53 млн. грн. Це 11,6% від загальних платежів! Ще 11 млн. сплачено за послуги Дніпрообленерго. Таким чином, щоб обігрити та освітити заклади освіти (левова частка платежів є розрахунками саме за заклади освіти) витрачається 14% від усього бюджету РВО!
Далі за освітленням-опаленням йдуть «важковаговики надання послуг»: ПП «Константа-1», ТзОВ «АСКЕНТ-КР», ПП «Регіон-А». Оплата послуг цих компаній обійшлася бюджетам РВО майже у 20 млн. грн. Це 4,4% від загальної суми платежів. Причому ПП «Константа-1» виділяється як за загальною сумою отриманих коштів, так і за усередненими показниками. Медіана в 55,2 тис. грн. вказує на те, що половина платежів перевищує цю суму.
Якщо порівнювати баланс платежів між юридичними та фізичними особами, то РВО будуть виглядати ось так:



Окремо розглянемо фізичних осіб, які надають товари та послуги нашим районним відділам освіти. Експортуємо ТОП-25 у таблицю:



Також цікаво виглядають медіанні значення отриманих платежів. Шишова Наталя Миколаївна — 6,7 тис. грн.; Кравченко Світлана Вікторівна — 5,3 тис. грн. Але найбільше виділяється аутсайдер списку — Гордієнко Сергій Іванович. Медіанний платіж у нього складає 8,9 тис. грн. Це означає, що половина платежів перевищує цю суму. Із платіжних документов відомо, що він поставляє продукти харчування до закладів Тернівського РВО. Із трьох перших позицій у списку фізичних осіб: Ангелейко Алла Валентинівна співробітничає з Тернівським та Жовтневим РВО; Реут Андрій Олександрович — з Саксаганським, Дзержинським, Довгинцівським та Центрально-Міським РВО; Шишова Наталя Миколаївна — із Саксаганським та Інгулецьким РВО.
Загальна сума, яку отримали 189 фізичних осіб від співробітництва з районними відділами освіти упродовж 15 вересня — 31 грудня 2015 року, становить 28 654 853,33 грн. Взагалі, сумарні надходження фізичним особам починаються з 3,95 млн. грн. і швидко спадають майже до нуля. Мінімальне сумарне надходження (власне, один платіж) отримала Демедюк Олеся Сергiївна — 55,76 грн.! Розподіл платежів фізичним особам всіма РВО представлений на графіку:



На графіку видно, що Жовтневий район є справжньою золотою жилою! Платежі на користь фізичних осіб від Жовтневого РВО склали 7,66 млн. грн.! Вдвічі більше, ніж в інших районах.
Так само золотою жилою є сам Офіційний портал публічних фінансів України! Завдяки розгалуженим пошуковим можливостям та реляційній структурі ми можемо шукати дані по різним напрямкам (платник, отримувач, час платежу). Завдякі реляційності ми можемо легко перемасштабувати снайперську гвинтівку в важку артилерійську систему!

Джерело: datastory

Комментарии (1)

Иван

15:24, 19 января 2016

ну *** теперь

Ссылка скопирована в буфер обмена