Як уникнути обмороження. Поради департаменту охорони здоров’я ОДА

Як уникнути обмороження. Поради департаменту охорони здоров’я ОДА

Фото: humanology.me

На вулиці тріскучий мороз, а значить – високий ризик отримати обмороження. Зазвичай воно виникає через тривалий вплив вітру і вологи, тісне взуття, перевтому, голод або тривалу відсутність руху.

Як уникнути обмороження та надати першу допомогу тим, хто не вберігся, мешканцям Дніпропетровщини нагадали в департаменті охорони здоров’я ОДА.

Щоб уникнути обмороження, слід одягатися багатошарово та завжди тримати ноги в теплі. Взуття має бути на товстій підошві та вільним. Прошарок повітря утримує тепло, а в тісних чоботах замерзнути можна дуже швидко. У сильні морози не завадять вовняні шкарпетки.

Носіть теплі рукавички, адже пальці рук замерзають найшвидше. Обов'язково закривайте вуха і обличчя - на цих ділянках шкіра найбільш чутлива до холоду. Перед виходом на вулицю краще використовувати жирний крем.

Не потрібно йти на прогулянку відразу після чашечки гарячого чаю або кави, краще почекати 30-40 хвилин. Тим більше не варто пити алкоголь – він призводить до великої втрати тепла.

Тривале перебування на одному місці без руху прискорює процес замерзання. Відчувши, що замерзаєте, тріть руки одна об одну, ворушіть пальцями ніг, стрибайте, робіть кругові рухи руками.

Якщо, замерзнувши, ви відчули печіння та поколювання, а шкіра набула блідо-синього кольору, деякі її ділянки втратили чутливість - це свідчить про обмороження.

Вже при перших його ознаках потрібно терміново бігти в тепле приміщення. На морозі розтирати і гріти обморожені частини тіла марно і небезпечно. Потрапивши в тепло, насамперед зніміть взуття і шкарпетки. Пам'ятайте, що зігріватися потрібно повільно. Не можна розтирати обморожені ділянки. Накладіть суху пов'язку на пошкоджену шкіру, це зменшить швидкість відігрівання.

Пийте багато теплої і солодкої рідини для зігрівання організму зсередини. При сильному обмороженні обов'язково зверніться до лікаря.

Комментарии (1)

15:02, 06 января 2016

Ну правильно морозы уже кончились, и вы выложили пост про "обморожения"

Ссылка скопирована в буфер обмена