З’їли гриби та відчули навіть незначне нездужання – хутко до лікаря! – головний токсиколог області

З’їли гриби та відчули навіть незначне нездужання – хутко до лікаря! – головний токсиколог області

Фото: smgeniusspb.blogspot.com

Маленький шматочок блідої поганки може привести до смерті. Підступний гриб вправно маскується під їстівний та потрапляє до кошиків невмілих прихильників «тихого полювання». Незнання – найчастіша причина важких отруєнь, кажуть лікарі. Та просять: не впевнені – не беріть гриб, а якщо вже з’їли та відчули недомагання – хутко до лікаря. Про це під час прес-конференції розповів головний позаштатний спеціаліст з токсикології департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Микола Шинкаренко.

Останніми роками на Дніпропетровщині все менше людей потрапляють до лікарні з отруєнням грибами, розповів Микола Шинкаренко. Цього року зафіксовано 16 таких випадків.

«Зараз на лікуванні перебуває 7 пацієнтів. Це дві сім'ї з селища Кіровське. Збирали «зеленушки». Цей гриб схожий на бліду поганку. Коли він маленький, помиляються навіть досвідчені люди. 15 вересня пацієнти поїли, а вже 16-го почали потрапляти до лікарні», - розповів Микола Шинкаренко.

Токсиколог додав, що саме незнання – основна причина отруєнь. «Є родини, які потрапляють до нас по 3-4 рази підряд, з року в рік! Кажуть: збирав, збираю та буду збирати. Але ж помилка може призвести до важких наслідків – гепатиту та навіть смерті», - наголосив він.

Симптоми токсикації грибами дуже схожі на звичайне отруєння. Майже ніколи немає температури. У людини відбувається розлад шлунку, вона відчуває нудоту та слабкість, яка з кожним днем наростає.

«На третій день може настати синдром уявного благополуччя. Хворому стає легше. А на 4-5 добу проявляється гепатит. У 90% випадків такі пацієнти помирають», - розповів він. Та наголосив: при найменшому нездужанні після вживання грибів слід негайно звернутися до лікаря.

Комментарии (2)

Ulitochka

14:48, 21 сентября 2015

Куда у нас в Днепропетровской области можно отправится за грибами, кто знает?

22:33, 21 сентября 2015

З’їли гриби та відчули навіть незначне нездужання - тоді вітаю, вас накрило!!!

Ссылка скопирована в буфер обмена