Пресс-релиз

«Батьківщина» направить до ГПУ заяву про злочин щодо посадовців, винних у встановленні завищених тарифів

«Батьківщина» направить до ГПУ заяву про злочин щодо посадовців, винних у встановленні завищених тарифів

Фото: ВО «Батьківщина»

«Батьківщина» звернеться до ГПУ з заявою про злочин щодо дій посадовців, які винні у формуванні необґрунтованих, несправедливих та завищених цін на тепло та газ для населення.

Про це сьогодні на прес-конференції наголосила лідер партії Юлія Тимошенко, повідомляє прес-служба партії.

«Сьогодні я вирішила застосувати крайній крок, який може трохи вплинути на уряд, змусити жити і працювати для людей і для країни, а не для корупційних оборудок. Я підготувала Звернення до Генпрокуратури, заяву про злочин, який скоєний всіма посадовцями, які безпосередньо брали участь у формуванні необґрунтованих, завищених і спекулятивних тарифів на тепло і цін на газ для населення», - наголосила вона.

На думку Голови фракції, є дві складові злочину, який призвів до встановлення необґрунтованих та завищених тарифів на житлово-комунальні послуги: по-перше, на потреби населення спрямований не весь газ українського видобутку, по-друге, уряд не мав права встановлювати для населення у 2015 році європейську ціну на рівні 7188 грн. за тисячу кубометрів газу, бо згідно з Меморандумом з МВФ Україна має перейти до «паритетних» цін на газ у квітні 2017 року.

«Ось витяг з закону України про засади функціонування ринку природного газу, зокрема, стаття 10-та чітко, однозначно говорить, що природний газ українського видобутку повинен бути направлений населенню», - продемонструвала документ Юлія Тимошенко.

За її підрахунками, уряд, який затверджував своєї постановою баланс розподілу газу на 2015 рік, порушив закон про засади функціонування ринку природного газу, а саме - статтю десяту і, таким чином, не додав населенню як мінімум 3.1 метрів кубічного газу.

Лідер «Батьківщини» вважає, що недоотриманий населенням газ українського видобутку був відданий комерційним структурам на корупційній основі.
Окрім цього, Юлія Тимошенко нагадала про заяву прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який «показав, що ціна на газ 7188 грн. за тисячу кубометрів газу базується на європейській ціні на газ у 240 дол. за тис. кубометрів».

Дії керівника уряду щодо встановлення вже у 2015 році європейської ціни на газ, на думку Голови партії, є порушенням Меморандуму з МВФ та закону про незбитковість тарифів.

«Згідно з законом України та Меморандумом з МВФ прем'єр-міністр не має права з квітня 2015 року встановлювати європейську ціну на газ для внутрішнього споживання населенням України», - зазначила вона.

Тимошенко пояснила, що у Меморандумі з МВФ, підписаному 27.02.2015 року дуже чітко сказано, що паритетні з імпортною ціною на газ ціни для населення можуть бути встановлені лише з квітня 2017 року.

«Це - пряме порушення Меморандуму», - наголосила народний депутат.

Також Юлія Тимошенко зауважилда, що після того, як заява про злочин буде спрямована в органи прокуратури, ГПУ має «протягом 24 годин внести відомості до єдиного реєстру з досудових розслідувань про порушення кримінальної справи».

Політик пообіцяла, що «Батьківщина» триматиме під контролем розслідування цієї справи.

Лідер «Батьківщини» також нагадала, що партія більше півроку вже бореться «за повернення країні справедливих тарифів» на комунальні послуги.

Результатом цього в парламенті представників різних фракцій була сформована спеціальна робоча група щодо тарифів яка дійшла до висновку, що «ціна газ, тарифи на тепло і інші послухи є вкрай завищеними, недопустимими при такому стані життя людей».

Ссылка скопирована в буфер обмена