Пресс-релиз

Прес-конференція народного депутата України від фракції ВО «Батьківщина» Олександри Кужель

Прес-конференція народного депутата України від фракції ВО «Батьківщина» Олександри Кужель

Фото: Днепр ПОСТ

23 липня о 10:00 у медіа-центрі «ДНІПРО ПОСТ» відбулася «Прес-конференція народного депутата України від фракції ВО «Батьківщина» Олександри Кужель».
Олександра Кужель:
В Україні є два глобальні процеси – війна та економічна криза. Якщо впливати на війну політичні сили більше не мають можливості, бо більшість рішень належить Президенту, і він не завжди відкрито їх приймає, то економічна криза – загальна відповідальність уряду.
Є дослідження Австрійського інституту економіки, який, переглянувши програму нового уряду, сказав, що велика помилка – проведення реформ за рахунок громадян. Зубожіння населення не приведе до покращення. Люди не сприймуть реформи і може з’явитися бажання повернути старий уряд. Ми з цим погоджуємося. З тих питань, у яких ми з урядом не можемо знайти спільної мови, йде підготовка законопроектів і діалог, якщо це можна так назвати, бо ми говоримо, а прем’єр робить по-своєму.
Бізнес в Україні відчув страшенний тиск. Він зараз не має найголовнішого – розуміння того, що буде далі. По-перше, РРО. Ми ще в грудні говорили, що питання не в тому, щоб поставити РРО, а в корупції його впровадження. Вперше державним органом, Держкомпідприємництва, який я колись очолювала, був зроблений розрахунок витрат на запровадження РРО. Щоб одна людина поставила 1 РРО, треба витратити 71 тис. грн.. Якщо 3 група поставить РРО, витрати складатимуть 4 млрд. грн, 2 група – 37 млрд. грн.. Ми запитали: чи прийде хоча б 1 копійка з цих грошей до бюджету? Виявилося, що ні, бо всі ідуть 4 афілійованим фірмам: 1 – на Сейшельських островах, 2 – на Кіпрі та 1 – в Донецьку. Питання: яке державницьке завдання встановлювати РРО? Відповідь – боротьба з контрабандою. А з контрабандою треба боротися, коли вона перетинає кордон, а не коли вона вже у продавця. Були тяжкі сперечання, єдине, що нам вдалося – весь малий бізнес, обсяг продажу якого до 1 млн. грн за рік не повинен встановлювати РРО. Немає відповіді на запитання, як РРО будуть встановлювати на ринках, де немає інтернету, і якщо касові апарати не працюють при температурі нижче +5?Відчуття, що ми розмовляємо з людьми, які ніколи не працювали в бізнесі.

Друге – це система електронного адміністрування ПДВ. Я була співавтором закону 2960, де ми хотіли м’яко зберегти обличчя уряду, зробити тестування до 1 грудня, а потім відмінити. Зараз єдині країни з такою системою адміністрування ПДВ – Азербайджан і Україна. Я зачитала прем’єру під час перерви листа заступника міністра економіки пана Коржа, який написав, що тільки за 2 місяці тестового режиму надійшло 18 тис. скарг. Система не працює, зникають гроші, нема обігових коштів на обслуговування цієї «іграшки». При опитуванні бізнесу, що вони будуть робити при впровадженні такого режиму, 50% відповіли – «Уйдем в ямы». На жаль, єдине, що вдалося - нікого не штрафувати до жовтня. Далі – невідомо. Чи може за таких умов бізнес планувати свою роботу?
Ми єдина партія, яка не голосувала за впровадження імпортного збору. Ми провели великий круглий стіл щодо результатів провадження імпортного збору. Всі галузі сказали, що втрачають щомісячно 200-300 млн. грн. Картинка з бізнесом дуже погана, державна фінансова служба працює дуже погано, багато бізнесу переїжджає до Молдови, Білорусі, Словенії.
Щодо питання тарифів. Ми професійно до нього підійшли, розібрали кожну складову. Якщо ми приймаємо закон про зниження ренти, який подала Тимошенко, ми показуємо, що не можна порушувати Конституцію, і якщо ми знижуємо ренту, то знижуємо всім, незалежно від форми власності. Що вніс уряд? Всім підприємствам спільної діяльності залишити 70% ренти. Хто буде розвивати бізнес? Хто буде вкладати гроші? Ми показали, що тільки зниження ренти знижує податок на 1 750 грн., тільки вірне підрахування вартості імпортного газу – на 559 грн.. Реальна ціна – 1 600 грн.. З понеділка почне засідати робоча група по тарифах. Ми починаємо таку ж роботу по розрахунку вартості електроенергії. До речі, хочу сказати, що такої хамської поведінки, як в «Дніпрообленерго» та «Дніпрогазі», я не бачила в жодній області. Я почала шукати, кому належить «Дніпрообленерго» - жодного власника з України. Організація зацікавлена в створенні незадоволення населення: беруть аванс за 2 місяці, не платять банкам за роботу по перерахуванню коштів. Такого в світі немає. Я звернулася до пана Яроша, аби об’єднати зусилля у боротьбі з цими раковими пухлинами.
У зв’язку з інфляцією, зростанням цін, ще одна наша вимога – законопроект про індексацію.
Отже, наші вимоги, викладені в законопроектах, і стосуються індексації, обґрунтування тарифів, зменшення ренти, ліквідації податків на пенсію. До речі, з власних дивідендів Президент, прем’єр, депутати платять всього 5%. А в країнах Європи – 15%. Скільки ми не подавали законопроект – він не йде на розгляд.
Щодо законопроекту про вибори, можу сказати, що ми в принципі задоволені їм, бо наші пропозиції були прийняті. Зокрема, пропозиція про відкликання народного депутата. Вперше за всю історію України громада буде мати вплив на депутатів.
Хочу відзначити, що на цих виборах дуже короткі строки: за 34 дні починається висунення кандидатів, за 37 днів будуть оголошені округи, а за 24 дні закінчується подача документів. До речі, голосування вдома можливе тільки за умови подачі письмової заяви не пізніше 20:00 п’ятниці. До неї має бути прикріплена довідка про стан здоров’я.
Щодо змін до Конституції ми маємо великий звіт юристів з зауваженнями, які ми плануємо оголосити в частині поправок депутатів.

Ссылка скопирована в буфер обмена