ДАІ за підвищення «мобільної культури»

ДАІ за підвищення «мобільної культури»

Фото: auto.ria.com

Наявність мобільного телефону в автомобілі, безумовно, дає ряд переваг, таких, як можливість зв'язку з екстреними службами в разі будь-яких непередбачених ситуацій або ДТП.

Але є ряд мінусів, на які необхідно звернути увагу. Використання мобільного під час руху призводить до неуважності при управлінні, включенні поворотних сигналів, маневруванні, спостерігається хаотична манера їзди, ігнорування пріоритетів, неуважність по відношенню до пішоходів і розмітці на дорозі.

Пункт 2.9. (Д) Правил дорожнього руху України забороняє водієві під час руху транспортного засобу користуватися засобами зв'язку, тримаючи їх у руці. За невиконання вимог ПДР в частині розмов по мобільному телефону передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 425 до 510 гривень.

Дозволяється використання засобів зв'язку тільки за допомогою спеціальної гарнітури, що дозволяє не відволікатися від керування транспортним засобом.

Але просимо врахувати, ігнорування цього правила збільшує ризик стати учасником ДТП не тільки вас, а й інших учасників дорожнього руху. Розмови за кермом автомобіля завжди несуть небезпеку і в рази підвищують ризик потрапити в аварійну ситуацію або ДТП.

Причин декілька:

Під час розмови по телефону або набору SMS-повідомлення у водія різко знижується швидкість реакції та зростає небезпека, що водій не помітить дорожнього знака або іншого сигналу про небезпеку. Крім того, під час таких розмов важко дотримуватися безпечної швидкості і стежити за дистанцією.

Розмовляючи по телефону, який водій тримає в руці (як правило, правою) йому не зручно керувати транспортним засобом, перемикати передачі тощо.

Використання телефону під час керування істотно впливає на зір водіїв. У них з'являється ефект обмеження поля зору, коли зовнішня інформація не сприймається. За таких умов водій не тільки не в змозі реагувати на сигнали і знаки, а й прогнозувати аварійні ситуації.

Розмова водія по мобільному під час керування несе таку ж загрозу ДТП, як і управління автомобілем в нетверезому стані.

Небезпечним є не тільки сам факт розмови по телефону за кермом, але і його зміст. Якщо розмова хвилююча, емоційна, то загроза аварії підвищується.

ДАІ за підвищення «мобільної культури», приєднуйтесь щоб телефонна мобільність і авто мобільність не вступали в конфлікт.

Заради вашої ж безпеки переконливо радимо:

- По можливості утримайтеся від розмов по мобільному телефону під час водіння, набирати SMS-повідомлення взагалі не допустимо.

- Використовуйте гарнітуру «hands-free», не відволікайтеся на номер виклику на дисплеї;

- Зведіть розмову до мінімуму, попередивши співрозмовника, що ви за кермом, а в разі, якщо дзвінок виявився для вас відволікаючим, емоційним або неприємним, відразу завершіть розмову;

- Якщо вам вкрай необхідно відповісти на дзвінок, перебуваючи за кермом, зупиніться в безпечному місці і поговоріть;

- Якщо ви за кермом - використовуйте мобільний виключно в рідкісних випадках: для екстрених викликів і для допомоги іншим в аварійних або екстремальних ситуаціях.

Шановні водії! Дорога вимагає відповідальності, будьте уважними за кермом, забезпечте безпеку на дорозі собі та іншим учасникам дорожнього руху.

Комментарии (6)

bsbsbs

11:06, 13 июня 2015

А у маршрутчиков ,вообще права отбирать надо,т.к. они рискуют жизнями пассажиров.

14:12, 13 июня 2015

Руки отрубывать за разговоры по телефону за рудем

Леди Гага

10:09, 15 июня 2015

[Гость] рядовой 3030, а что отрубить водителю, который курит за рулем??? разве сигарета в руке не мешает так же как телефон "Розмовляючи по телефону, який водій тримає в руці (як правило, правою) йому не зручно керувати транспортним засобом, перемикати передачі тощо"?
Или дым от сигареты, попадающий в глаза водителю?!!? или пепел упавший между ног?!??!

16:00, 13 июня 2015

Пхах! "Водятлы" маршрутных такси смеются ГАИ в лицо!

00:36, 14 июня 2015

Маршрутчиков проверке. Постоянно за рулём и с мобилкой под ухом

11:36, 15 июня 2015

Маршрутчику для наглядности нарушений - колеса порезать. Один раз купит потом посчитает что дешевле колеса или гарнитура. Можно и не только маршрутчикам, а всем водителям такое делать. К сведению сам никогда не говорю за рулем по телефону.

Ссылка скопирована в буфер обмена