Не завершивши одну довготривалу екологічну програму Дніпропетровська ОДА витрачає сили і кошти на розробку ще декількох

Не завершивши одну довготривалу екологічну програму Дніпропетровська ОДА витрачає сили і кошти на розробку ще декількох

Фото: Первый Криворожский

Раніше «Первый Криворожский» публікував статті щодо екологічного стану у місті Кривий Ріг.

Так, місяцем раніше Екологічна рада Криворіжжя, 15-го квітня, зверталась із листом до губернатора Дніпропетровської області із проханням посприяти процесу відкриття даних екологічного моніторингу якості атмосферного повітря.

У листі був наведений абзац зі звіту представників України в комісії зі зміни клімату при ООН у 2012 році. У цьому звіті було «розрекламовано» криворізьку систему моніторингу якості повітря і сказано про розробку інтерфейсу для доступу громадян до цих даних.

Пройшло майже три роки, але ніякого інтерфейсу та взагалі ніякого іншого варіанту доступу до даних не запроваджено.

На лист до губернатора активісти громадської спілки отримали відповідь від Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У відповіді сказано, що Україна є учасником багатьох міжнародних програм, угод та конвенцій. Також наведено перелік програм, проектів та стратегій, які лише розробляються або знаходяться на стадії впровадження. Цими програмами передбачено «реформування», «запровадження», «розбудова», «оптимізація» та інші дії у майбутньому часі. Результатом цих програм має бути «вирішення проблем», «поліпшення», «боротьба зі...» та інші причинно-наслідкові словооберти.

Зокрема в листі зазначено, що на даний час в стадії розробки знаходиться Комплексна регіональна програма (стратегія) екологічної безпеки та збереження клімату Дніпропетровської області на 2016-2025 роки.

Стосовно доступу громади до інформації за допомогою єдиного інформаційного інтерфейсу сказано, що: «Одним із напрямів комплексної регіональної програми є розбудова та модернізація системи автоматизованого екологічного моніторингу, яка буде враховувати необхідність створення єдиного інформаційно-аналітичного простору між суб’єктами моніторингу, підприємствами, установами та організаціями з обов’язковим оприлюдненням даних про стан навколишнього середовища».

На даний час на території Криворіжжя вже «діє» «Довгострокова програма по вирішенню екологічних проблем Кривбасу та поліпшення навколишнього природного середовища на 2011-2022 роки», затверджена рішенням Дніпропетровської обласної ради від 29-го квітня 2011 року №110-6/VI. Але, відсутність фактичної інформації про виконання програми, відсутність контролю з боку громади ставить під сумнів як її виконання, так і отримання висновків.

Тож як можна «запроваджувати», «оптимізовувати» та «реформувати», коли відсутні фактичні показники ефективності та повноти виконання попередніх робіт?

Виходячи з наведеної в листі від ОДА інформації, можна констатувати: розробка інтерфейсів, розкриття інформації та громадський контроль за ефективністю наявної системи моніторингу - це справа далекого майбутнього.

Але не гаючи час, вже сьогодні ДніпрОДА планує ще декілька програм та концепцій, які призвані «захистити та поліпшити екологію».

Із чим пов’язана така поспішність? Із очевидною неефективністю старої довгострокової програми чи з наявністю великого об’єму зайвої грошової маси?

 

За матеріалами Громадської спілки «Екологічна рада Криворіжжя»

Комментарии (3)

17:32, 15 мая 2015

Вот на счет грошової маси вы правы.ОДА знает как лучше.

19:22, 15 мая 2015

[Гость] Ватник,
Насколько я знаю, денег на разработку новой программы никто не выделял. Так что "пашет" ОДА бесплатно а грошова маса ушла на канализацию

09:41, 19 мая 2015

Какая экология?? Кому это Нада?? Какая выгода от этого правительству??? Мы тока в долги можем залазить.

Ссылка скопирована в буфер обмена