Актуальне

Новорічний стіл здорожчав: у скільки він обійдеться криворіжцям

Фото: Перший Криворізький

Вже другий рік поспіль Україна відзначатиме Новий рік в умовах воєнного стану. Святкове меню з традиційних страв середньостатистичної родини, в тому числі Кривого Рогу, коштуватиме на 8,4 % дорожче, ніж торік.

Про це свідчать дані Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Читайте також: Скільки коштують мандарини на ринках та в магазинах Кривого Рогу

Втрата рідних і близьких на війні, втрата житла і майна на тимчасово окупованих ворогом територіях не дозволить багатьом українським родинам відзначити свято традиційно.

На родину з 4-х осіб, у кого буде можливість приготувати традиційні страви, стіл обійдеться близько 2879,15 гривень.

Науковці порахували вартість новорічного столу 2024 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня 2023 року.

Салат «Олів’є» (3 кілограми продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 гривень. Це на 1,3 % більше, ніж при святкуванні Нового 2023 року. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали:

  • ковбаса – 127 гривень за 0,5 кілограми (зростання цін на 10 % в залежності від виробника);
  • солоні огірки – 38 гривень за 200 грамів (+9,2 %);
  • 180 грам майонезу – 22,90 гривень (+6,9 % в залежності від марки).

На картоплю ціна в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 75,9 %, але за 5 штук (840 грамів) ми заплатимо лише 11,68 гривень.

Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року – 45 гривень за 0,5 кілограми.

На решту складових салату ціни знизилися:
  • 6 яєць коштують 34,56 гривень (зменшення ціни на 22,2 %);
  • 2 морквини (380 грам) – 3,33 гривні (на 55,3 %);
  • 2 цибулини (230 грам) – 2,99 гривень (на 54,4 %).

За рахунок зменшення цін на цибулю, моркву і буряк (-4,8 %) салат «Оселедець під шубою» (1,5 кілограм продуктів) коштуватиме на 1,2 % дешевше рівня минулого року – 133,08 гривень:

  • левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 гривень за 0,5 кілограм;
  • майонез (180 грам) обійдеться у 22,90 гривень;
  • 2 картоплини (280 грам) – 3,89 гривень;
  • 1 буряк (250 грам) – 2,48 гривень;
  • 1 цибулина (170 грам) – 2,14 гривень;
  • 1 морквина (190 грам) – 1,67 гривень.

Витрати на м’ясні продукти зросли на 7,4 %:
  • півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 270 гривень (на 8 % більше проти цін 2023 року);
  • підчеревини копченої – 247 гривень (+4,2 %);
  • биток зі свинини свіжий – 260 гривень (+4 %).

М’ясо птиці станом на кінець 2023 року залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За 1 кілограм філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 159 гривень (зростання ціни на 18,3 %).

Загалом, вартість 2,5 кілограмів м’ясних продуктів на новорічному столі складе 936 гривень.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кілограми філе) обійдеться у 100 гривень, твердий сир (300 грам) – у 116,66 гривень, а пачка масла вершкового (200 грам) – у 72,04 гривень.

Молочні продукти в цьому році додали в ціні 2,2-10,2 %.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 328,99 гривень – на 29 % більше вартості минулого року:
  • картопля (2 кілограми) коштуватиме цього року 27,80 гривень;
  • гриби (1 кілограм) – 120 гривень (+54 %);
  • перець солодкий (0,5 кілограм) – 67,19 гривень (+12,9 %);
  • огірки свіжі (0,5 кілограм) – 46 гривень (+32,4 %);
  • помідори свіжі (1 кілограм) – 68 гривень (+1,5 %).

Фрукти на святковому столі обійдуться у 170,20 гривень (зростання вартості на 0,8 %):
  • за 2 кілограми мандаринів заплатимо 100 гривень;
  • 1 кілограм бананів обійдеться, в середньому, 59 гривень;
  • 1 лимон (200 грамів) – 11,20 гривень.

Батон білого хліба коштуватиме 28 гривень (+8,5 %). Шоколадні цукерки – в середньому 200 гривень за 1 кілограм (+8,1 %).

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 179 гривень. Трохи більше – 210 гривень – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 27,9 % та 0,5 %.

Безалкогольні напої обійдуться у 119,72 гривень:
  • за 2 літри соку «Садочок» доведеться заплатити 59,60 гривень;
  • за воду «Моршинська» (1,5 л) – 20,32 гривень;
  • за солодку воду «Живчик» (2 л) – 39,80 гривень.

Солодкі напої зросли в ціні, відповідно, на 19,2 та 17,8 %.

Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 2879,15 гривень.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 525 гривень:
  • в залежності від виробника баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в середньому у 280 гривень;
  • 200 грамів червоної риби – у 245 гривень.

Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 3404,15 гривень.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"