Як криворіжцям вберегтися від норовірусу
Фото: freepik
Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Норовірус поширюється через:
- Прямий контакт із хворим (наприклад, під час догляду або спільного використання посуду);
- Вживання зараженої їжі або води;
- Доторкання до забруднених поверхонь з подальшим контактом із ротом або носом;
- Вдихання повітря, що містить частинки вірусу (особливо в тісних приміщеннях).
Норовірус вражає людей усіх вікових груп, але найбільшому ризику піддаються:
- Діти до 5 років (найвища ймовірність захворювання);
- Люди старше 65 років (найвищий ризик смертельних наслідків).
- Нудота та блювання;
- Діарея;
- Біль у животі або спазми;
- Субфебрильна температура (незначне підвищення температури тіла вище за норму, зазвичай у межах 37,5-38,3 °C, яке тримається понад 24 години);
- Загальна слабкість та біль у м’язах.
Часте блювання та діарея можуть призвести до зневоднення організму. Його ознаки:
- Зменшення сечовипускання;
- Сухість у роті та горлі;
- Запаморочення при вставанні;
- Сонливість або метушливість;
- Відсутність сліз під час плачу.
- Відпочинок;
- Пиття великої кількості рідини для запобігання зневодненню;
- Легка дієта.
Як запобігти інфекції?
- Часто мийте руки з милом (спиртові антисептики не ефективні проти норовірусу).
- Ретельно мийте фрукти та овочі перед вживанням.
- Піддавайте їжу термічній обробці (особливо морепродукти) при температурі не нижче 85°C.
- Дезінфікуйте поверхні, які могли бути забруднені.
- Залишайтеся вдома під час хвороби та щонайменше 2 дні після зникнення симптомів.
- Уникайте приготування їжі для інших під час хвороби.
Крім того, зареєстрували 103 випадки гострих кишкових інфекцій (ГКІ). Попри зростання, цей показник не перевищує середньобагаторічний рівень.