Як криворіжцям вберегтися від норовірусу

Фото: freepik

Норовірусна інфекція, яку часто називають “шлунковим грипом” або “хворобою зимового блювання”, є висококонтагіозною гострою кишковою інфекцією. Вона характеризується симптомами гастроентериту, такими як блювання, діарея та зневоднення організму.

Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Норовірус поширюється через:
  • Прямий контакт із хворим (наприклад, під час догляду або спільного використання посуду);
  • Вживання зараженої їжі або води;
  • Доторкання до забруднених поверхонь з подальшим контактом із ротом або носом;
  • Вдихання повітря, що містить частинки вірусу (особливо в тісних приміщеннях).
Важливо знати, що людина, яка перехворіла на норовірусну інфекцію, може залишатися заразною протягом 2 тижнів і більше після зникнення симптомів.

Норовірус вражає людей усіх вікових груп, але найбільшому ризику піддаються:
  • Діти до 5 років (найвища ймовірність захворювання);
  • Люди старше 65 років (найвищий ризик смертельних наслідків).
Захворювання починається раптово і може включати такі симптоми:
  • Нудота та блювання;
  • Діарея;
  • Біль у животі або спазми;
  • Субфебрильна температура (незначне підвищення температури тіла вище за норму, зазвичай у межах 37,5-38,3 °C, яке тримається понад 24 години);
  • Загальна слабкість та біль у м’язах.
Симптоми зазвичай з’являються через 12–48 годин після інфікування і тривають від 1 до 3 днів.

Часте блювання та діарея можуть призвести до зневоднення організму. Його ознаки:
  • Зменшення сечовипускання;
  • Сухість у роті та горлі;
  • Запаморочення при вставанні;
  • Сонливість або метушливість;
  • Відсутність сліз під час плачу.
Більшість хворих не потребують специфічного лікування. Основні рекомендації:
  • Відпочинок;
  • Пиття великої кількості рідини для запобігання зневодненню;
  • Легка дієта.
Одужання зазвичай настає через 2–3 дні.

Як запобігти інфекції?
  • Часто мийте руки з милом (спиртові антисептики не ефективні проти норовірусу).
  • Ретельно мийте фрукти та овочі перед вживанням.
  • Піддавайте їжу термічній обробці (особливо морепродукти) при температурі не нижче 85°C.
  • Дезінфікуйте поверхні, які могли бути забруднені.
  • Залишайтеся вдома під час хвороби та щонайменше 2 дні після зникнення симптомів.
  • Уникайте приготування їжі для інших під час хвороби.
Раніше ми писали, що протягом тижня на Дніпропетровщині зафіксували 20,9 тисячі випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), що на 8,6% вище, ніж минулого тижня.

Крім того, зареєстрували 103 випадки гострих кишкових інфекцій (ГКІ). Попри зростання, цей показник не перевищує середньобагаторічний рівень.