Уряд виділив 2,8 мільярди гривень на безкоштовне харчування для молодших школярів

Фото: Canva

Уряд прийняв розпорядження «Про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти за спеціальним фондом у 2024 році». Відповідно до нього, розподілено 2,8 мільярда гривень місцевим бюджетам для безкоштовного харчування учнів початкових класів.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти передбачає такі суми для областей:
  • Вінницька область – 151,9 мільйона гривень;
  • Волинська область – 114,1 мільйона гривень;
  • Дніпропетровська область – 186 мільйона гривень;
  • Житомирська область – 109,5 мільйона гривень;
  • Закарпатська область – 158,1 мільйона гривень;
  • Запорізька область – 19,3 мільйона гривень;
  • Івано-Франківська область – 152,4 мільйона гривень;
  • Київська область – 232,4 мільйона гривень;
  • Кіровоградська область – 88,0 мільйона гривень;
  • Львівська область – 281 мільйона гривень;
  • Миколаївська область – 58,5 мільйона гривень;
  • Одеська область – 194,2 мільйона гривень;
  • Полтавська область – 127,7 мільйона гривень;
  • Рівненська область – 121,4 мільйона гривень;
  • Сумська область – 52,7 мільйона гривень;
  • Тернопільська область – 99,8 мільйона гривень;
  • Харківська область – 7,7 мільйона гривень;
  • Хмельницька область – 133,7 мільйона гривень;
  • Черкаська область – 110,2 мільйона гривень;
  • Чернівецька область – 99,1 мільйона гривень;
  • Чернігівська область – 75,1 мільйона гривень;
  • місто Київ – 263,3 мільйона гривень.
З 1 січня 2025 року близько 1 мільйон учнів початкових класів будуть отримувати у школі гарячі сніданки або обіди.

Нагадаємо, реформа шкільного харчування в Україні розпочалася у 2020 році за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим та корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.

Раніше ми писали, що на Дніпропетровщині планують відкрити кулінарний хаб — центр підготовки кухарів шкільних їдалень. Вони створюються на базі закладів професійної освіти. Там навчаються студенти за спеціальністю «Кухар», а також проходять перекваліфікацію працівники шкільних їдалень.