Як криворіжцям уникнути харчових отруєнь на свята

Фото: Freepik (ілюстрація)

Наближаються свята, а з ними й традиційні для українців застілля в колі сім’ї та друзів. Проте страви потім зберігатимуться в холодильнику в умовах ймовірних відключень електроенергії. Як криворіжцям уникнути харчових отруєнь на свята – читайте в матеріалі.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводять до отруєнь.

Минулого року в період різдвяних свят кількість випадків захворювання на гострі кишкові інфекції збільшилася: 6527 випадків у грудні 2023 – січні 2024 року проти 5764 випадків у грудні 2022 – січні 2023 року.

Читайте також: У Кривому Розі у 2024 році знизилась захворюваність на ГРВІ та туберкульоз, а на кишкові інфекції — збільшилась

Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
  • сирі яйця;
  • непастеризоване молоко;
  • домашня консервація;
  • сирі м’ясо, риба та морепродукти;
  • м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
  • кондитерські вироби з кремом.

Щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:
  • обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищайте кухонні поверхні та приладдя;
  • сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах;
  • термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням;
  • пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто;
  • не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.

У громадських закладах:
  • купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
  • обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
  • не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.

Що робити у разі отруєння?

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.

Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря — не займайтеся самолікуванням!