Під час зимових свят можливе збільшення випадків кишкових інфекцій: як не отруїтися криворіжцям

Фото: Freepik (ілюстрація)

Святкові страви після святкування зберігатимуться у холодильнику в умовах відключень електроенергії. Криворіжцям надали низку порад, щоб уникнути отруєнь.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я України у Фейсбук.

Протягом грудня 2023 року та січня 2024 року в Україні збільшилась кількість захворювань на гострі кишкові інфекції на 763 випадки порівняно з груднем 2022 року-січнем 2023 року.

Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування мають такі продукти:

  • сирі яйця;
  • непастеризоване молоко;
  • домашня консервація;
  • сирі м'ясо, риба та морепродукти;
  • м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
  • кондитерські вироби з кремом.

5 порад, щоб запобігти зараженню продуктів бактеріями до та після приготування страв удома:

  • обов'язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя;
  • сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м'яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу бактеріями, які можуть бути в сирих продуктах;
  • переконайтеся, що риба чи м'ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням;
  • перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте,
  • не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.

У громадських закладах:

  • купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
  • обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
  • не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.

Що робити у разі отруєння

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.
Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі відчули симптоми харчового отруєння, то якнайшвидше зверніться до лікаря — не займайтеся самолікуванням.

Читайте також
: Яйця, молоко, сир: топ-6 продуктів, які не можна зберігати у дверцятах холодильника.