Марафони для схуднення, вплив стресу на травлення: правда проти шкідливих стереотипів
Фото: Перший Криворізький
Редакція «Першого Криворізького» разом із лікаркою-гастроентерологинею Ольгою Кривицькою розвінчує найпоширеніші міфи про травлення.
Міф: сіль та цукор — «біла смерть»
Сіль і цукор часто називають шкідливими, але це лише частина правди. Основний компонент солі — натрій — незамінний для роботи клітин і участі в обмінних процесах. І те, й інше має бути присутнє в раціоні кожної людини. Сіль — це хлорид натрію, це ті речовини, які беруть участь в обмінних процесах кожної клітини. Тому сіль ми вживати повинні, але є нюанси.«Для абсолютно умовно здорової людини добова норма споживання солі — до однієї чайної ложки на день, тобто п’ять грамів. А якщо мова йде про людей із хронічними захворюваннями, наприклад, сечовивідних шляхів або серцево-судинної системи, то необхідно скорочувати вживання солі до двох грамів на день — це неповна половина від чайної ложки. Цю кількість необхідно розподілити на добу», — каже Ольга.
Взагалі бажано, щоб їжа була злегка недосоленою, адже якщо в нас є надлишок солі в організмі, то це може викликати набряки, робити важчою роботу серцево-судинної системи та спричиняти інші проблеми.
Цукор, який ми вживаємо, розщеплюється до глюкози. Глюкоза — це дуже важливий компонент для кожної клітини організму, джерело енергії, особливо для головного мозку. Але навіть абсолютно здоровій людині варто приймати глюкозу у вигляді фруктози, тобто такого вуглеводу, який є більш природним. Він міститься у фруктах і в меді. Усі солодкі продукти бажано приймати лише в першій половині дня, старатися десь до 14:00 і лише у вигляді перекусу, тобто після основного прийому їжі.
«Якщо глюкоза або ті речовини, які до неї розщеплюються, потрапляють у пустий шлунок, це спричиняє різке підвищення глюкози в крові, що не є корисним для організму. Тому солодощі також вибирайте більш корисні і вживайте за цими правилами», — радить лікарка.
Міф: жуйка шкодить травленню
Насправді в жуйки є корисні властивості, особливо перші 10–15 хвилин після прийому їжі. Жуйка механічним чином очищує емаль зубів від залишків їжі, а також, якщо ви вибираєте жуйку із замінниками цукру, які пригнічують ріст патогенних бактерій у ротовій порожнині.«Коли ми жуємо жуйку, особливо після щільного обіду, краще виробляється соляна кислота, або шлунковий сік, і процес травлення відбувається ліпше. Але коли жування жуйки в нас входить у шкідливу звичку, або якщо ми жуємо жуйку на пустий шлунок, або якщо у нас є якісь хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ), то жуйка шкідлива», — пояснює гастроентерологиня.
Якщо жувати жуйку на голодний шлунок або довго, це може призвести до подразнення слизової оболонки шлунка через надлишок соляної кислоти. Оптимальний час для жування — 10–15 хвилин після їжі.
Міф: виразка виникає від гострої їжі
Якщо людина умовно здорова, не має вираженої хронічної патології шлунково-кишкового тракту, гостру їжу можна вживати. Проте, якщо є хронічний гастрит, панкреатит, а ви вживаєте велику кількість їжі гострої, це може сприяти короткочасному подразненню слизової оболонки.Також гостра їжа може викликати дискомфорт, важкість у шлунку, можливе відчуття печії, але до виникнення виразок це не призводить.
«На формування виразок більшою мірою впливає бактерія Helicobacter pylori. Тому звертайтеся до лікаря для того, щоб її виявити, а гостру їжу споживайте відповідально», — каже Ольга.
Міф: марафони для схуднення підходять усім
Марафони для схуднення зазвичай тривають 3–4 тижні, а зниження ваги до оптимального рівня часто потребує більше часу, ніж 4 тижні. Учасники мають різний відсоток надлишкової маси тіла, різний вік і стан здоров’я, тож універсальні поради можуть не підійти. Також є питання до кваліфікації організаторів таких марафонів. Їх мають проводити лише фахівці з медичною освітою, що розуміють, яке харчування підходить для кожної людини залежно від її віку, обміну речовин і хронічних захворювань. Важливий також подальший супровід після завершення марафону.«Перед участю в марафоні потрібно проконсультуватися з лікарем щодо рекомендацій, зокрема обмежень калорій і підрахунку кількості білків, жирів, вуглеводів», — радить лікарка.
Міф: їжу не можна запивати водою
Запивання їжі водою — не шкідливе, а часто навіть корисне. Міф про те, що вода розбавляє шлунковий сік, не має наукових доказів. Воду можна пити в процесі їжі, адже вона сприяє комфортному травленню.Міф: усім необхідно пити 2 літри води на день
Рекомендація пити 2 літри води на день — умовна. Добова потреба у воді залежить від ваги, рівня фізичної активності та стану здоров’я людини. Для більшості людей нормою є 1,5–2,5 л рідини на день. Лікарка наголошує: пити слід малими порціями протягом дня, щоб уникнути дискомфорту.Міф: кава шкідлива
«Ми будемо говорити про натуральну заварну каву, адже розчинна — це взагалі не кава, це якісь кавові міцні напої. Натуральна кава — це сильний антиоксидант, напій, корисний загалом для організму людини», — каже Ольга.
Якщо в людини є проблеми зі шлунком, то вживання кави, особливо натщесерце, може сприяти підвищенню кислотності шлункового соку і неприємних відчуттів в епігастральній ділянці у верхній половині живота, може також спричинювати печію й інші неприємні моменти. Тому, якщо людина має проблеми зі шлунково-кишковим трактом, але вона любить каву, бажано її приймати в першій половині дня, після сніданку, і американо, а не еспресо.
Міф: стрес не впливає на травлення
Хронічний стрес негативно впливає на травну систему через зв’язок між мозком і ШКТ. Стрес викликає функціональні розлади травлення, які можуть проявлятися болем, спазмами та важкістю в шлунку.Піклування про здоров’я шлунка — це не лише дотримання рекомендацій, а й розуміння роботи організму. Якщо у вас виникають запитання чи симптоми, важливо консультуватися з фахівцями.
Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.
Фото: Владислав Нестеренко
Редактор: Софія Скиба