Скільки українців у жовтні отруїлися грибами та як цьому запобігти: поради криворіжцям
Фото: Перший Криворізький
Про це йдеться на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ.
Читайте також: Криворіжцям нагадують як не заблукати в лісі, збираючи гриби
Серед 55 людей, що отруїлися у жовтні, 9 – дітей. Загалом з початку 2024 року від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 людей, із них — 19 дітей.
Як правильно збирати гриби:
- перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;
- не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;
- будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
- не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
- не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;
- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
- не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.
Як правильно готувати дикорослі гриби
Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:
- готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;
- промийте їх і обробіть термічно;
- ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте.
Кому не варто вживати гриби
Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.
Кому слід обмежити вживання грибів:
- діти;
- вагітні;
- літні люди;
- ослаблені люди;
- люди з проблемами травної системи.
Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.
Які ознаки отруєння грибами
Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури тіла;
- галюцинації;
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
- судоми;
- задуха;
- марення;
- зниження частоти пульсу, запаморочення.
Що робити при отруєнні
За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:
симптоми;
- причину отруєння;
- що вже робили для допомоги потерпілому.
Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:
- випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої);
- викликати блювання;
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.