Скільки овочів та фруктів рекомендують їсти криворіжцям, щоб бути здоровими
Фото: Перший Криворізький
Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я.
Читайте також: Ринкові ціни на овочі й фрукти в Кривому Розі
За даними ВООЗ, у 2017 році через недостатнє споживання цієї групи продуктів у світі сталося 3,9 мільйонів смертей.
Як це пов’язано? Брак фруктів і овочів у щоденному раціоні збільшує ризик розвитку неінфекційних захворювань:
- ожиріння;
- серцево-судинних хвороб;
- певних видів раку.
Важливий також і склад фруктів та овочів – вони багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. Отже, багато необхідних нашому організму поживних речовин можна отримати саме з них.
Тому, рекомендують вживати принаймні 200 грам овочів і 200 грам фруктів на день.
Деякі поради щодо вживання:
- вживайте різні овочі й фрукти. Намагайтеся включати у свій раціон різні види овочів, оскільки кожен вид має свій набір корисних речовин. Віддавайте перевагу локальним продуктам;
- не нехтуйте розмаїттям форм. Вживання свіжих овочів – найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру;
- експериментуйте з рецептами. Споживайте як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин. Експериментуйте з приправами для цікавих смаків;
- додайте овочі й фрукти до кожного приймання їжі. Якщо вам важко перейти на правильне харчування одразу, спробуйте поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.
Пам'ятайте про силу маленьких кроків – поступово впроваджуйте здорові звички у своє життя (і харчування) – це допоможе у профілактиці багатьох захворювань.
Читайте також: Які ціни на овочі та фрукти в криворізьких супермаркетах в червні