Важливо

Рання полуниця: як криворіжцям її правильно обирати та кому не варто вживати

Фото: Freepik (ілюстрація)

Вживання ранньої полуниці може бути небезпечним, бо вона часто містить нітрати. Криворіжців інформують як її правильно обирати та кому не варто вживати.

Про це йдеться на сайті Держспоживслужби у Дніпропетровській області.

Читайте також: Ранні овочі: як криворіжцям вберегти себе від отруєнь

Полуницю варто купувати:
  • на агропродовольчих ринках, на яких є лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які проводять дослідження та за результатами досліджень видається експертний висновок про безпечність харчового продукту;
  • у магазинах, до яких харчові продукти надходять з якісними посвідченнями від виробників, які гарантують, що харчовий продукт безпечний та придатний до вживання.

Довіряти стихійним місцям торгівлі не варто.

Як правильно обирати полуницю у магазинах/на ринках:
  • якісна полуниця має ароматно пахнути. Відсутність запаху — ознака хімікатів;
  • полуниця має бути цілісною та свіжою: пом'ята полуниця почне гнити відразу після покупки;
  • колір повинен бути яскраво-червоним. Більш світла полуниця — не дозріла, а більш темна, радше за все, - накачана барвниками;
  • також потрібно стежити за цілісністю плодоніжки, яка свідчить про свіжість ягоди;
  • у солодкої полуниці зерна заглиблені у плід і перебувають не занадто близько одне від одного.

Наявність нітратів у полуниці в українському законодавстві не нормується. Тому при дослідженні полуниці використовують норму, як для інших фруктів - винограду, яблук, груші. Ця норма не перевищує 60 мг/кг.

Людям зі слабким імунітетом, зі слабким здоров'ям, а також мамам, що годують груддю, літнім людям і дітям такий продукт вживати не можна. Нітрати забруднюють кров, печінку, і ми отримуємо отруєння.

Краще почекати сезонний урожай. Більш того, українська полуниця з'явиться у продажу вже наприкінці травня.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"