Що рекомендують робити криворіжцям, щоб уникнути гострих кишкових інфекцій
Фото: zmi.ck.ua (ілюстрація)
Про це йдеться на сайті Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Читайте також: На Дніпропетровщини серед захворілих на гострі кишкові інфекції 67,4% складають діти
Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів.
Причинами захворювання найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання забруднених харчових продуктів та води. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, а також кондитерські вироби.
Перші симптоми гострих кишкових інфекцій можуть з’явитися вже через декілька годин після потрапляння збудників в організм. В окремих випадках вони проявляються лише через 2-3 дні. Основні ознаки захворювання – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
Профілактика ГКІ залежить від дотримання ряду гігієнічних правил:
- використовувати безпечну воду і свіжі продукти для пиття та приготування їжі;
- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
- не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
- у подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
- підтримувати чистоту. Дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету.
У разі виникнення перших ознак гострої кишкової інфекції негайно звертайтеся за медичної допомогою. Не займайтесь самолікуванням!