Що приготувати на Великдень 2023
Фото: Перший Криворізький
Редакція 1 kr.ua підготувала для вас кілька рецептів, які здивують своєю простотою і неперевершеним смаком.
М'ясо в духовці
Інгредієнти:
- Баранина молода або яловичина, або телятина, або свинина – 500 г
- Часник – 2 головки
- Олія – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений - 1 ч. л.
Як приготувати:
- Весь часник очистити. Розрізати кожну часточку однієї головки часнику на 2-3 частини.
- Шматок м'яса вимити, обсушити та нашпигувати часником, прорізаючи для цього в м'ясі невеликі отвори.
- Іншу очищену головку часнику нарізати дрібними шматочками. Додати сіль, перець. Залити все соняшниковою олією і перемішати. Кількість масла залежить від розміру шматка м'яса, але його має бути достатньо, щоб повністю полити м'ясо.
- Помістити нашпигований шматок м'яса в глибокий посуд або в конверт з фольги, полити з двох сторін маслом з часником, накрити фольгою і залишити в холодильнику на ніч.
- Розігріти духовку. Запікати м'ясо в духовці в тій же посуді або в фользі (м'ясо укласти жирною стороною вниз). Загальний час запікання – 2-3 години.
- Першу годину запікати м'ясо при низькій температурі (175-180 градусів), щоб воно стало м'яким, потім збільшити температуру духовки (до 200 градусів) і запікати ще 0,5-1 годину.
- Через 1,5-2,5 години після початку запікання м'ясо відкрити та останні 20-30 хвилин ще трохи збільшити температуру (до 220 градусів), щоб м'ясо підрум'янилося.
М'ясні рулетики з чорносливом
Інгредієнти:
- Яловичина – 600 г
- Чорнослив – 250 г
- Сир чедер – 50 г
- Жир – 50 г
- Сіль – на свій смак
- Перець – на свій смак
- Цукор – на свій смак
- Сметана – 0.5 склянки
Як приготувати:
- М'якуш яловичини нарізати скибочками, відбити, посипати сіллю, перцем, цукром.
- Посипте тертим сиром. Сир можна замінити відвареним рисом, тоді на кожну скибочку 1 столову ложку рису.
- В середину скибочок покласти очищений від кісточок, вимочений чорнослив.
- Скибочки м'яса згорнути рулетиками та перев'язати білою ниткою.
- Рулетики в розігрітому жирі обсмажити до коричневого кольору, зняти нитки, підлити трохи гарячої води, додати спеції та тушкувати до м'якості.
- До рідини, в якій тушкується м'ясо, додати сметану, гріти 5 хвилин.
- Подавати з відвареною картоплею і тушкованою морквою.
Рецепт приготування сирної паски запіканки
Інгредієнти:
- Сир – 1 кг
- Яйця – 5-6 шт.
- Манна крупа – 2 ст. л.
- Масло вершкове (кімнатної температури) – 100 г
- або сметана (густа) – 1-2 ст. л.
- Цукор – 0,5 склянки
- Ванільний цукор – 10 г
- Родзинки – на свій смак
Як приготувати:
- Протерти сир, щоб він не був крупинками, або збити міксером до однорідної маси. Додати цукор і ванільний цукор.
- Додати масло кімнатної температури.
- Висипати манку. Перемішати всі компоненти.
- Додати родзинки, заздалегідь замочені у гарячій воді, і після висушені на серветці.
- Додати яйця (один білок можна залишити для глазурі). Перемішати все.
- Змастити форму маслом. Присипати манкою. Додати сир. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 50 хвилин.
- Вийняти з духовки, дати охолонути. Акуратно вийняти запіканку.
- Прикрасити запіканку можна збитим білком з цукром.
Інгредієнти:
- Оливкова олія – 1/3 склянки і 3 ст. л.
- Чебрець сушений – 1 ч. л.
- Курячі грудки – 450 г
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Гриби шиїтаке (тільки капелюшки) – 100 г
- Морква, нарізана по діагоналі (скибочками завтовшки 0,5-0,7 см) – 4 шт.
- Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
- Сік лимонний – 4 ч. л.
- Салат-латук (розірвані на шматки листя) – 2 качани
- Цибуля зелена, дрібно нарізаний – 2 шт.
Як приготувати:
- Розігрійте гриль.
- Змішайте 3 ст. л. масла і чебрець. Змастіть курятину 1 ст. л. масла з чебрецем, посипте 1 ч. л. солі і 1/8 ч. л. перцю.
- Обсмажте куряче філе на грилі при помірно великій температурі (близько 4 хвилин з кожного боку). Перекладіть на дошку, залиште на 5 хвилин, а потім, наріжте по діагоналі шматочками товщиною 0,5-0,7 см.
- Перемішайте капелюшки грибів з нарізаною морквою та олією з чебрецем, 1 ч. л. солі і 1/8 ч. л. перцю. Обсмажте на грилі (морква – по 4 хвилини з кожного боку, гриби – по 6 хвилин).
- У скляній або нержавіючому посуді змішайте гірчицю, лимонний сік, 1 ч. л. солі і 1 ч. л. перцю. Додайте 1/3 склянки оливкової олії. Перемішайте заправку до однорідності.
- Перемішайте салатні листя, половину зеленої цибулі та всю заправку, крім 2 ст. л.
- Розкладіть по тарілках. Зверху викладіть курку з морквою і грибами. Збризніть залишилася заправкою і посипте зеленою цибулею.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".