Що приготувати на Великдень 2023

Фото: Перший Криворізький

На свято Великдень українці готують багато традиційних страв. За традицією меню на великодній стіл може складатися з 40 різноманітних страв. Така кількість обґрунтована кількістю днів Великого посту. Звичайно, мало хто готує так багато, проте незмінно головними є три великодні страви: паска, сирна паска і фарбовані яйця.

Редакція 1 kr.ua підготувала для вас кілька рецептів, які здивують своєю простотою і неперевершеним смаком.

М'ясо в духовці




Інгредієнти:
  • Баранина молода або яловичина, або телятина, або свинина – 500 г
  • Часник – 2 головки
  • Олія – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений - 1 ч. л.

Як приготувати:
  • Весь часник очистити. Розрізати кожну часточку однієї головки часнику на 2-3 частини.
  • Шматок м'яса вимити, обсушити та нашпигувати часником, прорізаючи для цього в м'ясі невеликі отвори.
  • Іншу очищену головку часнику нарізати дрібними шматочками. Додати сіль, перець. Залити все соняшниковою олією і перемішати. Кількість масла залежить від розміру шматка м'яса, але його має бути достатньо, щоб повністю полити м'ясо.
  • Помістити нашпигований шматок м'яса в глибокий посуд або в конверт з фольги, полити з двох сторін маслом з часником, накрити фольгою і залишити в холодильнику на ніч.
  • Розігріти духовку. Запікати м'ясо в духовці в тій же посуді або в фользі (м'ясо укласти жирною стороною вниз). Загальний час запікання – 2-3 години.
  • Першу годину запікати м'ясо при низькій температурі (175-180 градусів), щоб воно стало м'яким, потім збільшити температуру духовки (до 200 градусів) і запікати ще 0,5-1 годину.
  • Через 1,5-2,5 години після початку запікання м'ясо відкрити та останні 20-30 хвилин ще трохи збільшити температуру (до 220 градусів), щоб м'ясо підрум'янилося.

М'ясні рулетики з чорносливом




Інгредієнти:
  • Яловичина – 600 г
  • Чорнослив – 250 г
  • Сир чедер – 50 г
  • Жир – 50 г
  • Сіль – на свій смак
  • Перець – на свій смак
  • Цукор – на свій смак
  • Сметана – 0.5 склянки

Як приготувати:

  • М'якуш яловичини нарізати скибочками, відбити, посипати сіллю, перцем, цукром.
  • Посипте тертим сиром. Сир можна замінити відвареним рисом, тоді на кожну скибочку 1 столову ложку рису.
  • В середину скибочок покласти очищений від кісточок, вимочений чорнослив.
  • Скибочки м'яса згорнути рулетиками та перев'язати білою ниткою.
  • Рулетики в розігрітому жирі обсмажити до коричневого кольору, зняти нитки, підлити трохи гарячої води, додати спеції та тушкувати до м'якості.
  • До рідини, в якій тушкується м'ясо, додати сметану, гріти 5 хвилин.
  • Подавати з відвареною картоплею і тушкованою морквою.

Рецепт приготування сирної паски запіканки




Інгредієнти:

  • Сир – 1 кг
  • Яйця – 5-6 шт.
  • Манна крупа – 2 ст. л.
  • Масло вершкове (кімнатної температури) – 100 г
  • або сметана (густа) – 1-2 ст. л.
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Родзинки – на свій смак

Як приготувати:
  • Протерти сир, щоб він не був крупинками, або збити міксером до однорідної маси. Додати цукор і ванільний цукор.
  • Додати масло кімнатної температури.
  • Висипати манку. Перемішати всі компоненти.
  • Додати родзинки, заздалегідь замочені у гарячій воді, і після висушені на серветці.
  • Додати яйця (один білок можна залишити для глазурі). Перемішати все.
  • Змастити форму маслом. Присипати манкою. Додати сир. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 50 хвилин.
  • Вийняти з духовки, дати охолонути. Акуратно вийняти запіканку.
  • Прикрасити запіканку можна збитим білком з цукром.
Салат з куркою-гриль




Інгредієнти:
  • Оливкова олія – 1/3 склянки і 3 ст. л.
  • Чебрець сушений – 1 ч. л.
  • Курячі грудки – 450 г
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Гриби шиїтаке (тільки капелюшки) – 100 г
  • Морква, нарізана по діагоналі (скибочками завтовшки 0,5-0,7 см) – 4 шт.
  • Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
  • Сік лимонний – 4 ч. л.
  • Салат-латук (розірвані на шматки листя) – 2 качани
  • Цибуля зелена, дрібно нарізаний – 2 шт.

Як приготувати:
  • Розігрійте гриль.
  • Змішайте 3 ст. л. масла і чебрець. Змастіть курятину 1 ст. л. масла з чебрецем, посипте 1 ч. л. солі і 1/8 ч. л. перцю.
  • Обсмажте куряче філе на грилі при помірно великій температурі (близько 4 хвилин з кожного боку). Перекладіть на дошку, залиште на 5 хвилин, а потім, наріжте по діагоналі шматочками товщиною 0,5-0,7 см.
  • Перемішайте капелюшки грибів з нарізаною морквою та олією з чебрецем, 1 ч. л. солі і 1/8 ч. л. перцю. Обсмажте на грилі (морква – по 4 хвилини з кожного боку, гриби – по 6 хвилин).
  • У скляній або нержавіючому посуді змішайте гірчицю, лимонний сік, 1 ч. л. солі і 1 ч. л. перцю. Додайте 1/3 склянки оливкової олії. Перемішайте заправку до однорідності.
  • Перемішайте салатні листя, половину зеленої цибулі та всю заправку, крім 2 ст. л.
  • Розкладіть по тарілках. Зверху викладіть курку з морквою і грибами. Збризніть залишилася заправкою і посипте зеленою цибулею.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".