Скільки криворіжців отруїлись дикорослими грибами у 2025 році
Фото: Freepik (ілюстрація)
Про це повідомляє «Перший Криворізький» з посиланням на Криворізький районний відділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Станом на 6 жовтня у місті зареєстрували 3 випадки отруєнь, у яких постраждали шестеро криворіжців. Зокрема, отруїлись троє людей з однієї сім'ї. Також серед постраждалих 4 підлітків.
Так у березні зареєстрували випадок, у якому двоє підлітків вживали відварену суміш грибів (білі, грузді та ін.).
У вересні зафіксували випадок з одним постраждалим, теж підліток. Він вживав гриби, схожі на гриб польський, у сушеному вигляді, які зібрав в лісонасадженнях міста.
Останній випадок — сімейний, з трьома постраждалими, у тому числі 1 дитина. Вони збирали гриби схожі на печериці та лисички в лісонасадженнях Криворізького району у селі Вільне. Вживали їх попередньо відвареними та смаженими.
Криворіжцям нагадують, що в сучасних умовах небезпечно збирати та споживати дикорослі гриби чи страви з них, аби уникнути отруєнь і наслідків для здоров'я та життя.
Гриби — відносно «важка» їжа, яка навантажує шлунок, через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються.
Не варто вживати гриби: дітям, вагітним, літнім, ослабленим людям та з проблемами травної системи. Для дітей гриби абсолютно небажана, а подекуди шкідлива їжа.
Ознаки отруєння можуть проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб:
- блювання;
- діарея;
- різкий біль у животі,
- головний біль,
- підвищення температури тіла,
- галюцинації,
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок),
- судоми,
- задуха,
- марення,
- зниження частоти пульсу,
- запаморочення.
За наявності симптомів отруєння необхідно негайно викликати швидку допомогу та промити потерпілому шлунок чистою водою: випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання, повторити процедуру 2-3 рази, дати сорбенти (активоване вугілля) та дотримуватися постільного режиму.
Як запобігти отруєнню:
- відмовитись від збору та споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно (печериці, гливи), які підлягають відповідному контролю та реалізуються в торгівельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках чи автошляхах.