Як змінилася вартість продуктів в Україні за рік
Фото: Перший Криворізький
Про це повідомляє Держстат.
Найбільше за останні 12 місяців здорожчали овочі, фрукти, яйця, олія та м’ясо. Деякі продукти зросли в ціні майже утричі.
Що зросло в ціні найбільше
- Яблука: +195,5% — з 26,9 грн/кг до 79,5 грн/кг;
- Капуста білокачанна: +149,6% — з 11,3 грн/кг до 28,2 грн/кг;
- Морква: +67% — з 29,7 грн/кг до 49,7 грн/кг;
- Яйця: +62,7% — з 33,0 грн/десяток до 53,6 грн;
- Цибуля ріпчаста: +61,5% — з 30,6 грн/кг до 49,4 грн/кг;
- Олія соняшникова: +37,2% — з 58,8 грн/л до 80,6 грн/л;
- Куряче філе: +35,8% — з 158,0 грн/кг до 214,6 грн/кг;
- Масло вершкове (200 г): +36,8% — з 75,4 грн до 103,1 грн.
- Борошно пшеничне: +30,4% — 23,7 грн/кг;
- Цукор: +25,8% — 39,1 грн/кг;
- Птиця (тушки): +22,2% — 113,6 грн/кг;
- Свинина: +11,3% — 323,3 грн/кг;
- Яловичина: +9,9% — 295,6 грн/кг;
- Хліб із борошна першого гатунку: +23,8% — 53,6 грн/кг;
- Хліб житній, житньо-пшеничний: +24,6% — 47,9 грн/кг.
- Рис: +4,7% — 54,8 грн/кг;
- Гречка: +5,5% — 67,4 грн/кг;
- Молоко пастеризоване (2,6% жирності): +6,8% — 41,7 грн/л;
- Батон: +8,6% — 23,7 грн/шт.
Економісти пояснюють таку ситуацію кількома факторами: наслідки війни, руйнування логістики, зниження врожайності, зростання вартості імпортних складових, а також загальна девальвація гривні.
У другій половині 2025 року очікується збереження помірної інфляції. Водночас ціни на продукти навряд чи повернуться до рівня 2024 року — варто готуватись до збереження високої вартості харчів принаймні до початку 2026 року.