Криворіжців попереджають про нітрати у ранніх овочах: як убезпечити себе
Фото: Перший Криворізький
Про це повідомляє "Перший Криворізький" з посиланням на відокремлений структурний підрозділ "Апостолівський міжгромадський відділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб".
Криворіжців застерігають, що забрудненi нiтратами овочi ззовнi такi ж, як i звичайнi: без запаху i видимих домiшок, із знайомим смаком.
Нітрати в організмі людини перетворюються на нітрити, які порушують здатність гемоглобіну переносити кисень, що може спричинити кисневе голодування. Найбільший ризик нітратного отруєння мають діти, вагітні жінки, люди похилого віку, а також люди із серцево-судинними захворюваннями та анемією.
Щоб уникнути шкідливого впливу нітратів, фахівці радять купувати продукти в офіційних торгових точках, де проводяться лабораторні перевірки. На ринках продавці повинні мати експертні висновки щодо вмісту нітратів, а в магазинах має бути відповідна документація.
Найбільше нітрати накопичуються у буряку, редисці, салаті, шпинаті, молодій капусті, кабачках, моркві, огірках та кропі. Ранню продукцію слід зберігати у холодильнику при температурі +2°C, що сповільнює перетворення нітратів у нітрити.
Перед вживанням овочі та фрукти необхідно ретельно мити або вимочувати. Теплова обробка (бланшування, варіння, тушкування) знижує вміст нітратів на 20-30%, проте вони залишаються у відварі, тому його не слід вживати.
Зменшити негативний вплив нітратів на організм допомагає вживання вітамінів С, А та Е. Дотримання цих рекомендацій допоможе мінімізувати ризики для здоров’я під час споживання ранніх овочів і фруктів.
Читайте також: Тепличні овочі дорожчають: огляд цін на ринках Кривого Рогу