Цього року дитина та троє дорослих з Дніпропетровщини отруїлися грибами
Фото: Перший Криворізький (ілюстрація)
Про це йдеться на сайті Держспоживслужби у Дніпропетровській області.
Читайте також: Отруєння грибами: як криворіжцям це розпізнати та допомогти постраждалим
Крім цього у 2024 році ще двоє малолітніх дітей на прогулянці з батьками поза їх увагою взяли в рот або з’їли невідомі дикорослі гриби. Батьки самостійно звернулися до лікарні. Факти отруєння не підтвердилися.
У 2023 році грибами отруїлися 12 мешканців області, з них одна дитина. У всіх випадках обійшлося без летальних випадків.
Кому не можна вживати гриби?
Не годуйте дикорослими грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю. Слідкуйте при прогулянках за малолітніми дитьми.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу».
Чому відбувається отруєння грибами?
Найчастіше отруєння трапляються через зовнішню схожість їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик. Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно навчитися відрізняти небезпечні гриби від добрих їстівних грибів та запам’ятати важливі правила.
Як збирати гриби, щоб уникнути отруєння:
- кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки;
- не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:
- не вживайте сирих грибів;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.