Прості рецепти страв на новорічний стіл (фото)

Фото: Alla Serebrina

Багатьох криворіжців кожного року хвилює питання з пошуку незвичайних рецептів смачних страв на новорічний стіл, які навіть не люблять готувати у повсякденному житті. Тому редакція «Першого Криворізького» підготувала для читачів прості у приготуванні рецепти.

Сьогодні у багатьох українців зовсім не новорічний настрій, але рекомендуємо все ж таки спробувати налаштуватися на святкову хвилю та разом з нами приготувати смачненьке.

Карамелізована скоринка та ребра по-техаськи


Автор рецепта Евген Клопотенко радить, щоб на ребрах було багато м’яса та прошарки жиру, тому краще беріть свинячу грудинку. В маринад краще додайте винний червоний оцет. І обов’язково — мед, паприку та гострий кетчуп для балансу та багатства смаку.

Інгредієнти

1,5 кілограма свинячих реберець з груднинки
4 столових ложки гострого кетчупу
4 столових ложки меду
2 столових ложки меленої паприки (чи копченої паприки)
4 столових ложки винного червоного оцту
100 мілілітрів соняшникової олії


Покроковий рецепт

1 крок

Розігрійте духовку до 120 градусів. Зачистьте від плівок свинячі реберця та зробіть маринад. В глибокій та широкій мисці змішайте 4 столових ложки гострого кетчупу, 4 столових ложки меду, 2 столових ложки меленої паприки (чи копченої паприки), влийте 4 столових ложки винного червоного оцту та 100 мілілітрів соняшникової олії. Посоліть до смаку та перемішайте.




2 крок

Опустіть в маринад реберця, а потім викладіть на деко, застелене пергаментним папером.


3 крок

За бажанням візьміть кулінарний пензлик і ще раз добре пройдіть по реберцях маринадом.Запікайте 5 годин за температури 120 градусів. Вони будуть томитися і стануть м’якими. Потім дістаньте, перекладіть на дошку.




Фарширована курка з медовою скоринкою


Багатьом українцям, коли думають, що приготувати на Новий рік, Різдво, день народження чи будь-яке інше свято, фарширована курка завжди спадає на думку однією з перших.

Інгредієнти

1 курка

150 грамів пшениці

450 мілілітрів води

Суміш для узвару

100 грамів кураги

100 грамів родзинок

20 грамів меду

20 грамів гірчиці

сіль та перець до смаку


Покроковий рецепт

1 крок

Викладіть у каструлю пшеницю, залийте водою та додайте суміш для узвару, дрібку солі. Після закипання зменште вогонь до маленького та варіть протягом 30 хвилин.

2 крок

Помийте курку зовні та зсередини, обсушіть паперовим рушником. Змастіть сіллю та перцем з усіх боків.

3 крок

Готову пшеницю змішайте у мисці зі курагою та родзинками. Розігрійте духовку до 180 градусів.

4 крок

Нафаршируйте курку пшеницею з курагою і родзинками, зашийте кулінарною ниткою.

5 крок

Викладіть курку на деко чи у форму та поставте запікатися на 1 годину 20 хвилин у температурі 180 градусів. За 20 хвилин до кінця випікання змішайте у мисочці 20 грамів меду та 20 грамів гірчиці та змастіть курку кулінарним пензликом з усіх боків. Поверніть в духовку ще на 20 хвилин.


Картопляний гратен Дофінуа


Інгредієнти

800 грамів картоплі

200-300 мілілітрів вершків (20-33 % жирності)

2 штуки лаврового листа

1 дрібка мускатного гороху (мелений)

2 зубчики часнику

100 грамів пармезану (або грюєр)

на (свій) смак вершкове масло

Сіль та перець




Покроковий рецепт

1 Крок

Духовку розігрійте до 180 градусів. Картоплю почистьте, помийте і наріжте тонкими скибочками ножем або за допомогою мандалини.


2 Крок

Нарізану картоплю викладіть до широкої каструлю або сотейнику, залийте вершками (потрібно, щоб вони повністю покрили картоплю), додайте сіль, перець, розчавлені 2 зубчики часнику, дрібку мускатного горіха і лавровий лист. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 5-7 хвилин. Якщо вершки сильно загуснуть, ви можете додати трохи молока.


3 Крок

Лавровий лист та часник видаліть. Перекладіть половину картоплі з вершками в форму для запікання і посипте зверху половиною тертого пармезану, потім викладіть другу половину картоплі, шматочок вершкового масла і знову посипте сиром, що залишився. Запікайте в духовці протягом 30 хвилин.




Салат з курячою печінкою у вишневому соусі


Щоб салат вийшов ідеальним, важливо правильно підготувати й приготувати печінку. А щоб печінка була ніжною, трохи рожевою всередині Евген Клопотенко спочатку радить пересмажити. Тому готувати треба зовсім недовго, достатньо лише кількох хвилин з кожного боку на добре розігрітій пательні.

Інгредієнти

400 грамів курячої печінки

200 грамів міксу салатів

1 кисло-солодке яблуко

100 грамів замороженої вишні

2 столових ложки бальзамічного оцту

сіль, перець до смаку

соняшникова олія (для смаження)


Покроковий рецепт

1 крок

Зачистить від жиру та плівок печінку. Посоліть і поперчіть до смаку.

2 крок

Розігрійте пательню з невеликою кількістю соняшникової олії та викладіть печінку. Обсмажуйте до готовності, перемішуючи лопаткою, це приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку.

3 крок

Попередньо розморозьте вишню та викладіть в невелику каструльку. Додайте 2 столових ложки бальзамічного оцту, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Потім перебийте вишню занурювальним блендером, щоб вийшов густий соус.

4 крок

На тарілку викладіть 200 грамів міксу салатів, смажену курячу печінку і яблуко, порізане тонкими часточками. Полийте вишневим соусом, за бажанням ще трохи посоліть і поперчіть.

Салат Цезар за 20 хвилин


Інгредієнти


Для салату:

150 грамів курячого філе

150 грамів міксу салатного листя

80 грамів томатів чері або 2 томати

2 шматки білого хліба

20 грамів сиру пармезан

1-2 дрібки паприки

сіль до смаку

Для соусу:

100 грамів сметани 20% жирності

5-6 консервованих анчоусів

1 зубчик часнику (за бажанням)

20 грамів петрушки

сіль та перець до смаку


Покроковий рецепт

1 крок

Розігрійте духовку до 180 градусів. Візьміть 150 грамів курячого філе, помийте, зачистьте від жиру та плівок і поріжте брусочками завтовшки не більше 5 міліметрів.


2 крок

Деко застеліть пергаментним папером і викладіть на нього шматочки курячого філе. Посоліть до смаку, додайте 1-2 дрібки паприки. За бажанням використовуйте копчену паприку. Поставте куряче філе запікатися на 10 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.


3 крок

Візьміть 2 шматочки білого хліба, зріжте білі скоринки та наріжте великими кубиками. Поставте в духовку на 5 хвилин одночасно з курячим філе.


4 крок

Готові шматочки курки дістаньте з духовки та дайте їм охолонути до кімнатної температури.


5 крок

Для заправки салату візьміть 20 грамів петрушки, помийте, обірвіть листочки та дрібно порубайте. До петрушки додайте 5-6 дрібно нарізаних анчоусів, але спробуйте їх. Якщо дуже солоні, то зменште кількість до 4-5 штук.


6 крок

Додайте 100 грамів сметани та добре перемішайте віничком до отримання однорідної консистенції. Додайте сіль та перець до смаку. За бажанням додайте до соусу 1 зубчик часнику.


7 крок

У глибоку тарілку викладіть 150 грамів листя салату. Використовуйте або мікс салатів, або ромен та айсберг. Додайте шматочки курки, яка вже остигла.


8 крок

Томати чері помийте та розріжте на дві частини.


9 крок

Додайте сухарі та порізані томати. Заправте салат соусом і добре перемішайте. За бажанням можете посипати відразу тертим сиром пармезан або зробити це порційно в кожну тарілку.



Ось такі прості рецепти смачних страв пропонуємо вам приготувати та пригостити ваших гостей у Новий Рік. Редакція «Першого Криворізького» бажає читачам спокійних свят та мирного неба у 202 році!

Щоб дізнаватись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу «Першого Криворізького»