Прості рецепти страв на новорічний стіл (фото)
Фото: Alla Serebrina
Сьогодні у багатьох українців зовсім не новорічний настрій, але рекомендуємо все ж таки спробувати налаштуватися на святкову хвилю та разом з нами приготувати смачненьке.
Карамелізована скоринка та ребра по-техаськи
Автор рецепта Евген Клопотенко радить, щоб на ребрах було багато м’яса та прошарки жиру, тому краще беріть свинячу грудинку. В маринад краще додайте винний червоний оцет. І обов’язково — мед, паприку та гострий кетчуп для балансу та багатства смаку.
Інгредієнти
Покроковий рецепт
1 крок
Розігрійте духовку до 120 градусів. Зачистьте від плівок свинячі реберця та зробіть маринад. В глибокій та широкій мисці змішайте 4 столових ложки гострого кетчупу, 4 столових ложки меду, 2 столових ложки меленої паприки (чи копченої паприки), влийте 4 столових ложки винного червоного оцту та 100 мілілітрів соняшникової олії. Посоліть до смаку та перемішайте.2 крок
Опустіть в маринад реберця, а потім викладіть на деко, застелене пергаментним папером.3 крок
За бажанням візьміть кулінарний пензлик і ще раз добре пройдіть по реберцях маринадом.Запікайте 5 годин за температури 120 градусів. Вони будуть томитися і стануть м’якими. Потім дістаньте, перекладіть на дошку.Фарширована курка з медовою скоринкою
Багатьом українцям, коли думають, що приготувати на Новий рік, Різдво, день народження чи будь-яке інше свято, фарширована курка завжди спадає на думку однією з перших.
Інгредієнти
150 грамів пшениці
450 мілілітрів води
Суміш для узвару
100 грамів кураги
100 грамів родзинок
20 грамів меду
20 грамів гірчиці
сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт
1 крок
Викладіть у каструлю пшеницю, залийте водою та додайте суміш для узвару, дрібку солі. Після закипання зменште вогонь до маленького та варіть протягом 30 хвилин.2 крок
Помийте курку зовні та зсередини, обсушіть паперовим рушником. Змастіть сіллю та перцем з усіх боків.3 крок
Готову пшеницю змішайте у мисці зі курагою та родзинками. Розігрійте духовку до 180 градусів.4 крок
Нафаршируйте курку пшеницею з курагою і родзинками, зашийте кулінарною ниткою.5 крок
Викладіть курку на деко чи у форму та поставте запікатися на 1 годину 20 хвилин у температурі 180 градусів. За 20 хвилин до кінця випікання змішайте у мисочці 20 грамів меду та 20 грамів гірчиці та змастіть курку кулінарним пензликом з усіх боків. Поверніть в духовку ще на 20 хвилин.Картопляний гратен Дофінуа
Інгредієнти
200-300 мілілітрів вершків (20-33 % жирності)
2 штуки лаврового листа
1 дрібка мускатного гороху (мелений)
2 зубчики часнику
100 грамів пармезану (або грюєр)
на (свій) смак вершкове масло
Сіль та перець
Покроковий рецепт
1 Крок
Духовку розігрійте до 180 градусів. Картоплю почистьте, помийте і наріжте тонкими скибочками ножем або за допомогою мандалини.2 Крок
Нарізану картоплю викладіть до широкої каструлю або сотейнику, залийте вершками (потрібно, щоб вони повністю покрили картоплю), додайте сіль, перець, розчавлені 2 зубчики часнику, дрібку мускатного горіха і лавровий лист. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 5-7 хвилин. Якщо вершки сильно загуснуть, ви можете додати трохи молока.3 Крок
Лавровий лист та часник видаліть. Перекладіть половину картоплі з вершками в форму для запікання і посипте зверху половиною тертого пармезану, потім викладіть другу половину картоплі, шматочок вершкового масла і знову посипте сиром, що залишився. Запікайте в духовці протягом 30 хвилин.Салат з курячою печінкою у вишневому соусі
Щоб салат вийшов ідеальним, важливо правильно підготувати й приготувати печінку. А щоб печінка була ніжною, трохи рожевою всередині Евген Клопотенко спочатку радить пересмажити. Тому готувати треба зовсім недовго, достатньо лише кількох хвилин з кожного боку на добре розігрітій пательні.
Інгредієнти
200 грамів міксу салатів
1 кисло-солодке яблуко
100 грамів замороженої вишні
2 столових ложки бальзамічного оцту
сіль, перець до смаку
соняшникова олія (для смаження)
Покроковий рецепт
1 крок
Зачистить від жиру та плівок печінку. Посоліть і поперчіть до смаку.2 крок
Розігрійте пательню з невеликою кількістю соняшникової олії та викладіть печінку. Обсмажуйте до готовності, перемішуючи лопаткою, це приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку.3 крок
Попередньо розморозьте вишню та викладіть в невелику каструльку. Додайте 2 столових ложки бальзамічного оцту, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Потім перебийте вишню занурювальним блендером, щоб вийшов густий соус.4 крок
На тарілку викладіть 200 грамів міксу салатів, смажену курячу печінку і яблуко, порізане тонкими часточками. Полийте вишневим соусом, за бажанням ще трохи посоліть і поперчіть.Салат Цезар за 20 хвилин
Інгредієнти
Для салату:
150 грамів міксу салатного листя
80 грамів томатів чері або 2 томати
2 шматки білого хліба
20 грамів сиру пармезан
1-2 дрібки паприки
сіль до смаку
Для соусу:
5-6 консервованих анчоусів
1 зубчик часнику (за бажанням)
20 грамів петрушки
сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт
1 крок
Розігрійте духовку до 180 градусів. Візьміть 150 грамів курячого філе, помийте, зачистьте від жиру та плівок і поріжте брусочками завтовшки не більше 5 міліметрів.2 крок
Деко застеліть пергаментним папером і викладіть на нього шматочки курячого філе. Посоліть до смаку, додайте 1-2 дрібки паприки. За бажанням використовуйте копчену паприку. Поставте куряче філе запікатися на 10 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.3 крок
Візьміть 2 шматочки білого хліба, зріжте білі скоринки та наріжте великими кубиками. Поставте в духовку на 5 хвилин одночасно з курячим філе.4 крок
Готові шматочки курки дістаньте з духовки та дайте їм охолонути до кімнатної температури.5 крок
Для заправки салату візьміть 20 грамів петрушки, помийте, обірвіть листочки та дрібно порубайте. До петрушки додайте 5-6 дрібно нарізаних анчоусів, але спробуйте їх. Якщо дуже солоні, то зменште кількість до 4-5 штук.6 крок
Додайте 100 грамів сметани та добре перемішайте віничком до отримання однорідної консистенції. Додайте сіль та перець до смаку. За бажанням додайте до соусу 1 зубчик часнику.7 крок
У глибоку тарілку викладіть 150 грамів листя салату. Використовуйте або мікс салатів, або ромен та айсберг. Додайте шматочки курки, яка вже остигла.8 крок
Томати чері помийте та розріжте на дві частини.9 крок
Додайте сухарі та порізані томати. Заправте салат соусом і добре перемішайте. За бажанням можете посипати відразу тертим сиром пармезан або зробити це порційно в кожну тарілку.Ось такі прості рецепти смачних страв пропонуємо вам приготувати та пригостити ваших гостей у Новий Рік. Редакція «Першого Криворізького» бажає читачам спокійних свят та мирного неба у 202 році!
Щоб дізнаватись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу «Першого Криворізького»