Дитина з Криворізького району отруїлася грибами

Фото: unian.ua (ілюстрація)

У Криворізькому районі зареєстрували випадок отруєння грибами 10-річної дитини.

Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на фейсбук-сторінку Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: Скільки криворіжців отруїлись дикорослими грибами у 2025 році

Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Із 2 000 видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:
  • отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини;
  • безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.);
  • умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та інші;
  • неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Як не отруїтися грибами:
  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів: нудота; блювота; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами:
  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.