Скільки дітей та дорослих з Дніпропетровщини цьогоріч захворіли на ботулізм

Фото: novosti-n.org (ілюстрація)

Протягом року в Дніпропетровській області зареєстрували декілька випадків захворювань на ботулізм серед дорослих та дітей.

Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на Держспоживслужбу в Дніпропетровській області.

Читайте також: За тиждень у Дніпропетровській області знизилася кількість хворих на ГРВІ

Цього року зафіксували чотири випадки із 9 постраждалими, серед них 3 дітей. Двоє дорослих померли.

Зокрема, чоловік 1988 року народження вживав у їжу непатраного сушеного карася домашнього виготовлення, яким його пригостив товариш. Його госпіталізували до лікарні з діагнозом «Ботулізм, перебіг хвороби важкий». У стаціонарі постраждалому одразу ввели протиботулінічну сироватку.

Кров хворого чоловіка та залишки риби направили до лабораторії. За результатами досліджень у сироватці крові постраждалого виявили ДНК Clostridium botulinum. Через кілька днів постраждалий чоловік помер у лікарні.

Переважно всі випадки ботулізму цього року пов’язані зі вживанням в їжу непатраної сушеної риби або м’ясної продукції домашнього виготовлення та мали важкий перебіг захворювання.

В 2024 році на Дніпропетровщині зареєстрували 6 випадків захворювання на ботулізм. Усі випадки пов’язані зі вживанням у їжу саме риби – в’яленої, копчено-сушеної, рибної консерви невідомого походження.

Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.

Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.

Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації. Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам.

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.