Половина новин про волонтерство – з ознаками замовності: аналіз  медій Дніпра

15:05, 31 января 2023

 

Майже половина новин про волонтерство – з ознаками замовності. Деякі онлайн-медіа або взагалі нічого не писали на цю тему, або обмежилися однією-двома новинами. Такі результати моніторингу тематики новин про волонтерські ініціативи, який проводиться  з 9 по 13 січня 2023 року включно. Усього за цей період опубліковано 747 новин, із них 27 або 3,6 відсотки – про волонтерство.  У Дніпрі досліджували п’ять найвідвідуваніших дніпровських ресурсів: dnepr.express, dnpr.com.ua, dp.informator.ua, gorod.dp.ua, 056.ua. Усього за вказаний період опублікували 747 новин на п'яти сайтах. З них 3,6 відсотки – це новини про волонтерство, з ознаками замовності – 1,9%. Якщо говорити лише про новини на тему волонтерства, то всього таких новин 27 штук, 13, або 48% з них, - з ознаками замовності. 

 

056.ua та Інформатор

Зовсім не писали про волонтерство 056.ua. отже і новини про волонтерство з ознаками замовності на цю тему теж немає. Усього ж за вказаний період ресурс опублікував 79 новин. 

 

Інформатор  двічі писав на тему волонтерства, усього новин в стрічці – 143. Перша новина про те, що футбольні фанати проводять аукціон та збирають гроші на допомогу ЗСУ. А друга новина про те, що біля одного з музеїв Дніпра роздають телевізори. Їх в музеї використовували для зйомок як реквізит. І головне повідомлення цієї новини: «Потребуєш – забирай. Якщо телевізори найближчим не заберуть, то залишки утилізують».

 

gorod.dp.ua 

 

Найбільше про волонтерство писали gorod.dp.ua. Усього новин - 205, про волонтерство – 15. Тут видання писало про приватні ініціативи, новини про міжнародну допомогу місту і Україні. Новин про волонтерство з ознаками замовності – 7. Отже, дві новини – про роботу благодійного фонду «TAPS-Україна» спільно з Координаційним штабом волонтерів та міською радою Дніпра. Такі новини не вперше потрапили до моніторингу ІМІ. Про них ми писали у листопаді 2022 року. «TAPS-Україна» – це громадська організація, яка має договір про співпрацю з міською радою Дніпра.  

На сайті ТAPS вказано, що громадську організацію «TAPS-Україна» створено 2018 року. У 2019 році «TAPS-Україна», TAPS International та Дніпровська міська рада підписали тристоронню декларацію. «24 лютого 2022 року – день, коли ми розширили діяльність організації. У зв'язку з повномасштабним нападом російської федерації на територію України керівництво ГО «TAPS-Україна» зібрало охочих вплинути на гуманітарну ситуацію країни та об'єднати їх у межах Координаційного штабу волонтерів Дніпра», – йдеться на сайті організації. Також на сайті в розділі про громадську організацію вказано, що, зокрема, Юлія Дмитрова є волонтеркою. У структурі благодійного фонду її вказано як голову правління. Крім того, Юлія Дмитрова депутатка міської ради Дніпра VII скликання.

 

Так, 11 січня вийшла новина з заголовком  «Дніпро вчергове передав допомогу для захисників», а 13 січня –  «Продукти та маскування: Дніпро вчергове передав допомогу військовим». 

 

Ще про благодійні фонди писали 12 січня – «У Дніпрі провели благодійні концерт та лотерею». Тут серед організаторів є і благодійні фонди, але є і низка комерційних організацій, просторів міста, назви яких чітко вказані, на деякі також залишені гіперпосилання. Також тут згадують та цитують президента одного з таких приватних просторів. Йдеться про В’ячеслава Дідика. За даними ресурсу You Control, він є керівником, засновником чи бенефіціаром семи компаній, шість із яких займаються будівельною справою та торгівлею. Проте одна з цих семи компаній –  це громадська організація «Дніпровський спортивно-парусний яхт-клуб Січ». Назву на громадську організацію компанія змінила у 2018 році, за даними Opendatabot. До того це був «Дніпропетровський спортивно-парусний та культурно-етнографічний клуб «Січ»». На сайті яхт-клубу вказано, що також працює ресторан, басейн, кафе, фітнес-центр, це, звісно, коштує грошей. У інтерв'ю із Вячеславом Дідиком, які можна знайти на місцевих ресурсах,  його називають бізнесменом і він розповідає про яхт-клуб «Січ», який створив за власні кошти як подарунок містянам. До слова, вхід у парк дійсно безкоштовний, там можна подивитися на тварин, а щоб їх погодувати, можна купити корм прямо на території. 

 

 

Ще три новини, що мають ознаки замовності – індивідуальні, а саме розшифровка частини сюжету телеканалу «Відкритий» про те, що автошкола навчає жінок військових та внутрішньо переміщених жінок водінню безкоштовно. Тут складно стверджувати про замовність матеріалу в стрічці gorod.dp.ua. Адже в тексті новини, яка складається з трьох речень, не вказано ані назву автошколи, ані додаткових маркерів, які б могли свідчити про замовність матеріалу. Проте  всі ці елементи є в сюжеті «Відкритого». Тому ця новина може бути як і співпрацею видань, коли треба максимально розповсюдити матеріал або наслідком журналістської некомпетентності. 

 

 

11 січня опублікована новина під заголовком «Ресторан «Поплавок» щодня дає безкоштовні обіди».  Ця новина також може бути наслідком журналістської непрофесійності. Адже вона дуже коротка без особливих деталей. Так буває, коли журналіст побачив щось цікаве, благодійне і передрукував інформацію. Але разом з тим, може бути і джинсою, адже тут немає балансу. До прикладу, тут не зібрали подібні ініціативи в один матеріал, а йдеться тільки про один ресторан з коментарем ресторатора, фото з брендом та назвою закладу одразу в заголовку.

 

Те ж саме можна говорити і про новину «Дніпровські майстри світла зібрали для фронту майже 100 тисяч гривень». У новині йдеться про благодійний збір коштів. Написане повідомлення за мотивами допису артдиректора фірми, яка організувала подію Миколи Каблука, який розповідає про результати збору.

 

Окремо хотіла би зупинитися на новині «Дніпро піклується: переселенців годують смачними та поживними обідами». Вона, на перший, і навіть на другий погляд, видається звичайною новиною про волонтерство. Починають з історії та коментаря людини, яка отримала собі їжу. 

Аж раптом абзац, де ми дізнаємось, що йдеться про Бориса Філатова – міського голову Дніпра.  «Загалом з проханням про гарячі обіди до міської влади звернулись близько тисячі людей, адже в Україні зросли ціни на продукти. Тож за дорученням міського голови Дніпра Бориса Філатова щоденно у двох локаціях переселенці отримують гарячий та поживний обід», – написано в новині. 

І на завершення новини додається коментар від представниці міської ради. Подібні новини були й на інших ресурсах, та всюди вони  були чітко промарковані, чи не з перших рядків, що йдеться про роботу місцевої влади. І тільки в цій новині читача ніби намагаються відволікти та видати роботу міських чиновників за благодійність. 

Дніпро оперативний та Дніпровська панорама 

 

Ці два ресурси мають однакову кількість новин про волонтерство – по 5. Та однакову кількість новин про волонтерство з ознаками замовності – по 3. І це три новини про роботу благодійного фонду «TAPS-Україна» спільно з Координаційним штабом волонтерів та міською радою Дніпра, що ми вже згадували про них раніше у тексті.  Можуть трішки відрізнятися заголовки і порядок слів у реченні, але дата публікації, загальний зміст та світлини – однакові. Отже, три новини  Дніпра оперативного: 9 січня –  «Дніпро передав військовим аптечки, одноразові душі, хімічні грілки та продукти», 11 січня – «Від Дніпра захисникам на фронт передали продовольчий вантаж», 13 січня – «Допомога військовим: Дніпро вчергове передав продукти та маскування».

 

 

Ідентичні новини на Дніпровській панорамі: 9 січня –  «Аптечки, одноразові душі, хімічні грілки, продукти, корми для тварин: допомога від Дніпра за тиждень», 11 січня – «Дніпро вчергове передав допомогу для захисників», 13 січня – «Продукти та маскування: Дніпро вчергове передав допомогу військовим».

 

 

У загальному, зовсім не було новин про всеукраїнські ініціативи. Від загальної кількості усіх новин 0,4% –  це новини про міжнародну допомогу. Здебільшого Дніпровські ресурси пишуть про локальні ініціативи чи про роботу фондів. До прикладу, в листопаді 2022 року новин про роботу волонтерів було 1,6% від загальної кількості новин. У січні 2023 –  3,6%. 

Матеріал розміщено на прохання регіональної представниці ІМІ, авторки тексту Олі Василець. Редакція не обов'язково поділяє погляди викладені в статті та не несе відповідальність за викладені факти та судження.

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

волонтерство волонтери

Комментарии (2)

del del

14:15, 05 февраля 2023

А при чем тут волонтерство? У меня такое чувство что 99% вообще ВСЕХ новостей - тупая заказуха!

Дурачок криворожский

13:57, 14 апреля 2023

Когда уже будут снижаться цены на продукты и туалетную бумагу?! А то уже задолбало это вечное подорожание!

Ссылка скопирована в буфер обмена