Українська академія «ШАГ» продовжує роботу в Росії під іншим брендом

Українська академія «ШАГ» продовжує роботу в Росії під іншим брендом

Фото: Первый Криворожский

Українська академія "ШАГ" з 2017 року почала розвивати свою російську мережу. Проте після початку війни її засновник Дмитро Корчевський заявив, що вже не працює з російськими партнерами і згортає свій бізнес в РФ.

"Економічна правда" з'ясувала, що насправді це не так, і мережа продовжує свою діяльність в РФ.

Що саме на це вказує?

По-перше, після повномасштабного військового вторгнення путінської армії в Росії був створений майже ідентичний сайт, на якому змінилась лише назву бренду, а в іншому він нічим не відрізнявся від старого і використовував логотип того ж самого бренду.

По-друге, новий сайт з новим брендом зареєстрований на компанію, якою опосередковано володіє той же самий власник українського ШАГу.

Щоб з’ясувати це, "ЕП" зв’язалась із засновником комп'ютерної академії "ШАГ" Дмитром Корчевським, який виклав власну версію подій. Він стверджує, що вже не працює з російськими представництвами і зараз прощається в юридичній площині з бізнесом в РФ, який започаткував там в 2017-му році.

1 квітня у мережі Facebook власник комп’ютерної академії Корчевський вперше написав про те, що "ШАГ" залишив російський ринок. До цього моменту засновник комп’ютерної академії не був активним у соцмережах і не виходив з офіційною позицією компанії, яка мала в РФ до повномасштабної війни представництва у 17 містах.

"З самого початку війни ми сповістили всіх російських партнерів про припинення співпраці, закрили доступ до сайту та сервісів і відкликали бренд… Все, що зараз роблять наші колишні партнери та співробітники там, до ШАГу немає жодного стосунку. Офіційно – ШАГу в Росії вже немає і ніколи не буде", – наголосив Корчевський.

Утім дані, які є в розпорядженні "ЕП", суперечать в деяких моментах словам бізнесмена.

По-перше, ще місяць після повномасштабного вторгнення Росії в Україну працював сайт itsteprf.ru, який був використаний для заміни основного ресурсу itstep.org. Він містив ту ж саму інформацію та використовував логотип ШАГу, і більше того – був пов'язаний з тими ж самими піддоменами на кшталт msk.itstep.org, nn.itstep.org або omsk.itstep.org.

Про це свідчать власні спостереження одного з авторів і, крім цього, це підтверджується даними з web архіву.

AIN.UA з’ясував ще декілька фактів, які свідчать про використання «новою» компанією «TOP Комп’ютерна Академія» того ж серверу, що і «ШАГ» в Росії.

Наприклад, якщо перейти на сайт московської філії у розділ «Малая Компьютерная Академия» і завантажити програму навчання, у коді буде помітне перенаправлення на сервер fsx1.itstep.org. Це той самий сервер, на який користувач буде перенаправлений, якщо завантажуватиме аналогічний файл на сайті будь-якої української філії «ШАГу». Домен і місцезнаходження серверу збігаються.

По-друге, 3-го березня з'явилась нова версія сайту, дизайн якого повністю повторює стару версію сторінки академії ШАГ. Єдине що їх відрізняє – це логотип: "TOP Комп'ютерна Академія". Новий російський сайт такий самий, як і версії ШАГу в інших країнах, у Молдові, Швейцарії чи Грузії.

Більше того, придбавши курси на новому сайті новоспеченої "академії TOP", клієнт отримає квитанцію, на якій отримувачем вказана все одно "академія ШАГ". Це квитанція за придбаний курс на початку квітня.

Корчевський пояснив «Економічній правді», що після закриття бізнесу в РФ, його російські партнери, апелюючи до порушення умов договору з «ШАГ», просто скопіювали його старий сайт і продовжили роботу під брендом «TOP Комп’ютерної Академії». «Ніякого відношення до ШАГ ні бренд, ні нова компанія не мають», — запевнив він.

Власником сайту top-academy.ru станом на початок квітня залишається юридична особа АНО ДПО «Академия ШАГ». Вона володіє російською мережею із 17 представництв та 120 філій та належить ООО «Компьютерной академии ШАГ». 89,6% капіталу в останньому — у Дмитра Корчевського.

Паралельно ТОВ «Компьютерная академия ШАГ» володіє 25% петербурзької компанії ТОВ «Академия ШАГ СПБ». Корчевський запевняє, що роль української компанії у співпраці з її представництвами обмежувалась наданням бренду, консультаціями з відкриття бізнесу, рекомендаціями з його ведення, іншими інформаційними та маркетинговими послугами. І жодних інвестицій у запуск бізнесу.

Засновник «ШАГ» стверджує, що про своє рішення вийти з ООО «Компьютерная академия ШАГ» він повідомив російських партнерів 25 лютого. Під час розмови з ними, за його словами, він також відкликав ліцензію на використання бренду. Перевірити це неможливо.

Корчевський розповів «Економічній правді», що про продаж його частки, що становить майже 90%, в капіталі ООО «Компьютерная академия ШАГ», не йдеться. Деталями угоди не поділився, однак, запевнив, що юридично це питання має бути закрито до кінця квітня.

Тим часом бізнес української компанії «ШАГ» продовжує працювати на ринку Росії через російських партнерів. Вони використовують рахунки та технічну інфраструктуру «ШАГ». Лише під іншим брендом.



Ссылка скопирована в буфер обмена