Пресс-релиз

На Інгулецькому ГЗК з пилом борються за допомогою жита

На Інгулецькому ГЗК з пилом борються за допомогою жита

Фото: Метинвест

Для боротьби з пилоутворенням на хвостосховищах та відвалах Інгулецький комбінат застосовує сучасні практики. Зважаючи на особливості окремих ділянок, використовують різні методи. З минулого року практикують і висівання жита. Сьогодні жито рясно росте і колоситься, а його розгалужена коренева система утворює міцний бар’єр для розпорошування верхнього шару ґрунту.

Екологи комбінату зазначають, що злакова рослина добре прижилася в умовах хвостосховища. В минулому році житом засіяли 6 гектарів, в нинішньому – 7,5 гектарів.
Подібну «зелену» методику застосовують і на схилах відвалів. Засівають їх ріпаком та дикорослими травами. Оскільки на похилих височинах працювати сіялками і тракторами неможливо, суміш насіння і поживних речовин наносять за допомогою гідромонітора.

«Проєкти біологічної рекультивації ми вважаємо перспективними і ефективними. Вони спрямовані на зниження техногенного навантаження на довкілля. По-перше, рослини значно стримують кількість пилу, а по-друге, покращують естетичний вигляд порушених земель»,
- розповідає начальник відділу охорони навколишнього середовища Інгулецького ГЗК компанії Метінвест Євгеній Бохонський.

Для боротьби із запилюванням на підприємстві вдаються до намивання водою сухих карт хвостосховища та гірничо-технологічної рекультивації – укриттям пилу кварцитом. При зрошуванні карт також використовують еко-фіксатор PG-100 та реагент DustFall, що складається з природних компонентів – натрієвих солей та глини. Після обробки реагентами на поверхні ґрунту утворюється щільна кірка, яка запобігає пилоутворенню. Від квітня до листопаду Інгулецький комбінат проводить полив міських та технологічних автомобільних доріг. З цією метою на підприємстві задіяно 12 одиниць поливно-зрошувальних машин.

Для покращення екологічної ситуації щорічно в районі житломасиву Інгулець та навколишніх сіл за ініціативою ІнГЗК висаджуються молоді дерева. Цьогоріч на житломасиві висаджено двадцять ялинок і дві сотні ясенів, а в минулому році завдяки комбінату зазеленіли п’ять з половиною тисяч дерев.





Комментарии (5)

ывывывы

11:36, 29 июля 2021

а потом соберут урожай.. и продадут жито без гмо))))))))))

Вадим

11:40, 29 июля 2021

Это то,что потом в АТБ продают?

Sergi

13:33, 29 июля 2021

у АТБ свои поставщики, зачем им долго ждать)) нужно, чтобы постоянно прилавки были забиты

Sergi

13:32, 29 июля 2021

меня радует, что не останавливаються, что пытаються любыми способами решить проблему, потому, что многим вообще плевать, пыль там или нет

sandro1

22:05, 29 июля 2021

знаю что при добавлении в поливочные машины сапропеля, частички пыли связываются, обеспечивая образование упрочненного биопродуктивного слоя на больших территориях.

Ссылка скопирована в буфер обмена