Благодійні внески у медзакладах: чи можна їх збирати і що робити, якщо вас примушують стати благодійником

Благодійні внески у медзакладах: чи можна їх збирати і що робити, якщо вас примушують стати благодійником

Фото: Первый Криворожский

У МОЗ розповіли про норми закону, які забороняють примусово збирати благодійні внески і зобов’язують медзаклади інформувати пацієнтів про усі фінансові надходження.

ПРО СУТНІСТЬ БЛАГОДІЙНИХ ВНЕСКІВ

Ніхто не може заборонити благодійність - кожна людина може добровільно і на власний розсуд жертвувати свої кошти чи майно. Ключове: благодійність - це жест доброї волі, а вимагання грошей під прикриттям “благодійних” внесків є прямим порушенням закону (п. 2 ч.1 ст. 1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»).

Ні за яких обставин благодійні внески не можуть бути обов’язковими для сплати, а будь-які примусові збори коштів - неприпустиме явище в медзакладах. Невиконання цих вимог тягне за собою адміністративну відповідальність.

Читайте також: У Кривому Розі відкрили нову амбулаторію

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАС ЗМУШУЮТЬ СТАТИ БЛАГОДІЙНИКОМ МЕДЗАКЛАДУ

Якщо у вас вимагають здати благодійних внесок у медзакладі, зверніться зі скаргою до:

  • головного лікаря;
  • органу управління закладом - департаменту чи управління охорони здоров’я у вашій області;
  • правоохоронних органів.
МЕДЗАКЛАДИ ПОВИННІ ЗВІТУВАТИ ПРО ДОБРОВІЛЬНІ ВНЕСКИ

Щоби зробити процес збору благодійних внесків прозорим, МОЗ України зобов’язали заклади охорони здоров’я звітувати про зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб. З 1 січня 2018 року медзаклади повинні щоквартально інформувати про зібрані кошти та напрями їх використання:

  • на території медзакладу у загальнодоступному місці, наприклад, на дошці оголошень;
  • на веб-сайті медзакладу, якщо такий є;
  • на веб-сайті обласного департаменту чи управління охорони здоров’я.
Пацієнти мають знати, скільки коштів зібрано конкретним медичним закладом і на які потреби - ліки, витратні матеріали, медичні вироби тощо - вони витрачені.
Про ці вимоги і обов’язковість їх дотримання МОЗ України нагадало керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій та керівникам закладів охорони здоров’я офіційним листом.


Комментарии (7)

masyanya

16:22, 11 августа 2018

В больнице не до жалоб главному врачу.

Мазай

16:36, 11 августа 2018

Вон в тысячке на стоянке *** где жигулика увидешь.А благодарность их десятками тыщенок в подсчете.Кто сказал что лепило за свою работу должно требовать у тебя деньги .Гипократ на том свете радуется что в его честь сделали клятву взяточники ВРАЧИШКИ

Мазай

17:09, 11 августа 2018

В жепу ее засунуть

Мазай

17:26, 11 августа 2018

Всем хапугам врачам

лена

14:18, 12 августа 2018

лечись сам по интернету

Без надежды

16:47, 11 августа 2018

Тот же Гиппократ в своих "Наставлениях" советует своему ученику, когда дело идёт о гонораре за лечение, дифференцированно подходить к разным пациентам - "И я советую, чтобы ты не слишком не гуманно вёл себя, но чтобы обращал внимание и на изобилие средств (у больного) и на их умеренность, а иногда лечил бы и даром, считая благодарную память выше минутной славы". Заметим, что даром Гиппократ советует лечить лишь иногда.
Может быть, Гиппократ уже понимал важность благотворительности для рекламы?

kok

17:15, 11 августа 2018

Да давно пора четно ввести платную медицину но с гарантированным от врачей результатом. Не смог вылечить - плати компенсацию.... а то так игра в одни ворота деньги взяли а дальше не смогли. Пусть будет и бесплатная но к ней уже сильных требований не предъявлять. Ну не смогли так не смогли... Два вида медицины.

Ссылка скопирована в буфер обмена