Старе обслуговування від нових комунальників

Старе обслуговування від нових комунальників

Фото: Первый Криворожский

У зв’язку з тим, що житлово-комунальне питання є досить болючим та нагальним для більшості населення України, представники Громадянської мережі ОПОРА вирішили дізнатись, як змінились умови життя мешканців багатоповерхівок після того, як їх помешкання були передані під покровительство приватних підприємств (ПП).

Значну кількість криворізьких багатоповерхівок обслуговують приватні компанії. Вони виникли на ринку послуг як альтернатива класичним ЖЕКам, які діяли до сих пір. Ця ідея не належить органам місцевого самоврядування, проте втілити її у життя криворізькі чиновники взялись хутко і завзято.

Метою реорганізації системи надання житлово-комунальних послуг передусім стало забезпечення населення якісним обслуговуванням будинків та прибудинкової території. З 2011 року, після проведених тендерів, житлові будинки поступово почали переводити на утримання приватних підприємств. Як зазначали у виконкомі, для жителів висоток цей перехід мав бути добровільним.

Наразі у Кривому Розі діє дев’ять обслуговуючих компаній. Кореспонденти ОПОРИ змогли поспілкуватись з жителями висоток та дізнатись, який насправді сценарій розгорнувся під час впровадження приватного обслуговування.

Отже, незважаючи на інформацію, яка надійшла від прес-служби виконкому про те, що громадяни мають право самостійно обирати комунальників, люди розповідають, що укладання договорів здійснювалось шляхом обману та маніпуляцій. Наприклад, жителька одного з будинків по вул. Димитрова Ірина Б. ділиться враженнями: «Нас в обов’язковому порядку «пригнали» підписати якісь папери, мовляв, інакше ми не зможемо отримувати пільги чи субсидію. Я, як і решта переляканих пенсіонерів, які ще за радянських часів звикли жити за принципом «партія сказала – народ зробив», хутко побігла підписувати необхідні документи. І лише через місяць, коли надійшли платіжки, стало зрозуміло, що ці письмові процедури позбавили нас послуг ЖЕКа № 8 та прикріпили будинок до ТОВ «Сітісервіс-КР».

Мешканка мікрорайону Зарічний пані Лариса поділилась своїм досвідом «знайомства» з ПП: «Рішення про відмову від обслуговування ЖЕКом з нами не обговорювалось. Нам погрожували позбавленням будь-яких послуг, перестали видавати необхідні довідки. Ситуація змінилась тільки після того, як власники квартир дали згоду на перехід до ТОВ «Уют-2011». Нам навіть зробили косметичний ремонт під’їзду, проте на цьому вся робота нової компанії зупинилась».

У Саксаганському та Дзержинському районах міста обурені городяни, думку яких ніхто не спитав, коли нав’язали послуги товариств «Житлосервіс-КР» та «Житлокомунсервіс», влаштували пікети біля офісів компаній. Люди навіть звертались до депутатів, проте марно.

Зі свідчень мешканців стає зрозумілим, що перехід від ЖЕКів до ПП у Кривому Розі відбувся, по-суті, автоматично, за рішенням виконкому міськради і без волевиявлення квартировласників.

Як змінились тарифи для мешканців в нових умовах?

Передусім зазначимо, що встановлені тарифи на всіх підприємствах залишаються сталими, як і було затверджено від початку, згідно постанови КМУ № 869 від 01.06.2011р. та рішення Криворізької міської ради № 414 від 14.12.2011р.

Тарифна сітка підприємств суттєво не різниться, проте варто підкреслити, що найнижча вона в компанії «Сітісервіс – КР». Суми в платіжках коливаються від 30 до 70 грн, навіть якщо будівля знаходиться в аварійному стані і вимагає капітального ремонту, а для цього – й більшого фінансування.

Жителі будинку №57, що у мікрорайоні Сонячний, також радіють новим тарифам. За трикімнатну квартиру ЖЕКу №35 вони сплачували близько 250 грн, а тепер компанії «Житлосервіс» віддають до 150 грн.

Загалом сьогодні тарифи приватних компаній коливаються від 2,1 до 2,8 грн за один квадратний метр. Але більшість дисциплінованих платників податків турбує навіть не сума щомісячної платіжки, а питання, на що йдуть сплачені кошти. Адже нагальні проблеми будинків так і залишаються невирішеними.

Так, мати-одиначка, пані Олена, яка проживає по вул. Саласюка, щомісяця сплачує близько 240 грн за послуги ТОВ «Домініум». Жінка жаліється, що вже декілька років вони разом із співмешканцями будинку пишуть звернення з проханнями замазати панельні шви, оскільки в квартирах сиро, страшенно тягне холодом і стіни почали «цвісти». Натомість отримують відмову від працівників компанії з такими аргументами: «У вашому будинку є боржники, працюйте з сусідами, щоб вони сплачували рахунки». Мешканка обурюється: «Невже це я з немовлям на руках маю ходити по сусідах і переконувати їх оплачувати борги? Кожен місяць я віддаю більше 200 грн за обслуговування будинку, а отримую за це лише чисте подвір’я та прибрані сходи. А той факт, що в моїй квартирі на стінах дитячої кімнати вже утворюється грибок – нікого не турбує».

Кореспонденти ОПОРИ зателефонували до підприємства «Домініум» і попросили пояснити ситуацію щодо цього будинку. Нам відповіли, що мешканці багатоповерхівки мають велику заборгованість і тому компанія не володіє коштами для поточного ремонту. Але нас запевнили, що будинок зареєстрували в черзі на відновлення панельних швів і вже у 2016 році розпочнуть ремонтні роботи.

Проте такі пояснення обслуговуючих компаній – непоодинокі. Зателефонувавши до кількох офісів з подібними запитаннями, ми почули однакові відповіді: «У цього будинку є величезні борги, потрібно працювати з мешканцями, але в черзі на поточний ремонт будинок зареєстровано». Як стверджують самі мешканці, такими обіцянками їх «годують» вже не один рік.

ОПОРА з’ясувала, які ж послуги отримують споживачі за кошти, які перераховують на баланси приватних ЖЕКів

За даними Криворізького ресурсного центру, маємо такий стандартний перелік:

  • прибирання сходових клітин (до речі, для більшості багатоповерхівок ця послуга відсутня);
  • прибирання прибудинкової території;
  • технічне обслуговування ліфтів;
  • обслуговування систем диспетчеризації;
  • технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання і зливової каналізації та з ліквідації аварій;
  • освітлення місць загального користування і підвальних приміщень та підкачування води;
  • енергопостачання ліфтів.

Також до переліку щомісячної оплати додаються розподілені впродовж року суми за послуги з дератизації, дезінсекції, обслуговування димовентиляційних каналів та можливих чи наявних поточних ремонтів.

Що ж фактично змінилось в житлових будинках завдяки новим управителям?

Щоб зрозуміти, в чому різниця діяльності ЖЕКів попередніх і нинішніх, представники ОПОРИ поспілкувались з рядовими працівниками ТОВ «Житлосервіс», які до цього були співробітниками державної експлуатаційної компанії.

«Чесно кажучи, держконтори майже не реагували на звернення громадян, хіба що під час зовсім критичних ситуацій. Хоча схема обслуговування житлових будівель зі зміною ЖЕКів залишилась старою, проте нові утримувачі будинки напризволяще не лишають. Поступово в них здійснюють поточні ремонти теплопостачання, водопостачання, каналізації, зовнішніх стін, змінюють покрівлю і т. п. Звісно, для певних будівель оплата збільшилась, але на відміну від бездіяльності ЖЕКів, наша компанія працює», – зазначила диспетчер Ірина.

Підсумовуючи загальне враження від побаченого та почутого, зазначимо, що ні зовнішній, ні внутрішній стан будинків з часів управління приватних підприємств суттєво не змінився. Якщо мешканці не проявляють активної ініціативи для задоволення потреб власного житла, керуюча компанія свої послуги наперед навряд чи запропонує.
Квартировласники ж так оцінюють роботу державних та приватних підприємств: «Якщо старі ЖЕКи взагалі були аморфні та бездіяльні, то нові ну хоч щось та роблять. Проте від іншої системи ЖКГ ми очікували набагато більших і якісніших змін».

А от мер Кривого Рогу так не вважає. Під час прес-конференції у жовтні він повідомив, що у сфері надання комунальних послуг в місті все було зроблено за стандартами європейських країн. «Тільки чомусь криворізькі багатоповерхівки аж ніяк не набули європейського вигляду», – коментують заяву міського голови жителі висоток.
Представництво Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області звертається до приватних керуючих компаній і рекомендує для покращення стану утримуваних будинків не лише підвищувати якість існуючих послуг, а й збільшити їхню кількість та зменшити термін виконання обіцяних робіт. А для городян найкраща порада – перестати сподіватись на допомогу незалежних управителів, а об’єднатись і самостійно подбати про затишок у власному житлі, використавши для цього найефективнішу на сьогодні форму господарювання – ОСББ.

Комментарии (7)

G-Host

19:30, 24 декабря 2015

Да ничего эти уроды не делают. "Домком" раз в неделю-две, ну когда мастер находится в хорошем настроении, присылает дворников. От уборки лестничных клеток мы отказались, лифтов в доме нет, ибо "брежневка". Освещения двора и перед подъездами нет; про освещение подвальных помещений вообще epic fail. За все это они дерут практически каждый месяц по максимальному тарифу 3,38 грн/м2 для нашего дома. Итого выходит 200+ грн за трешку, порядка 150 за двушку и около 100 грн за 1-комнатную квартиру. Пытались выяснить, когда вообще будет что-то делаться, то на октябрь месяц в некоем "накопительном фонде" было накоплено более 40000 грн. Куда пойдут эти деньги и почему бы не снизить платежи, если уже накоплена такая громадная сумма, ответа так и не последовало...

радистка КЭТ

16:42, 25 декабря 2015

ОСББ и тариф меньше и уже поставили пластиковые окна в подъездах и моют и убирают и домом на горячую воду хер положили

Сашок

13:23, 28 декабря 2015

ОСББ - это единственно верный путь, но привычка "хтось зробе" дает вилкулам и прихлебателям возможность дерибанить бабки ничего не делая в ЖКХ города

19:36, 24 декабря 2015

Люди пока мы будем оплпсивать жеки которые согласно типового договора нарушают его-же. Мы дождемся когда наши дома просто упадут. Кореспонденты приезжайте на матреновку и посмотрите на дома и придомовые территории . Дома скоро уйдут под землю после хорошего карьерного взрыва. А тарифы баснословные.

МиВа

21:01, 24 декабря 2015

Ну тут многие гавкуны с потугами всё же понимают.что от мера стоимость газа.эл.энергии.а соответственно и отопления-не зависит.хотя при случае не проминут и ужалить..то ОПОРА решила именно на КЖХ потыкать..Интересно.как Милобог управится с этим вопросом и за какое время ? Или бульдозером разровняет весь жилой фонд и новое построит..или ветхое жильё на Матрёновке на эбонитовых сваях установит.или так же, не спрося мнения у жителей ,отсечёт их в ОСББ на свой кус хлеба. СКОРО СКАЗКА СКАЗЫВАЕТСЯ.да не скоро дело делается....

Alexey <=Xd=> Volkov

00:34, 25 декабря 2015

що не новость, так Вилкула обосрать. (((

cokolov

10:57, 26 декабря 2015

А что его обсирать .он и так обосраный

Ссылка скопирована в буфер обмена