Світловідбивач - спосіб убезпечити себе на дорозі

Світловідбивач - спосіб убезпечити себе на дорозі

Фото: t-l.ru

В Україні триває Тиждень безпеки дорожнього руху. Захід проходить в багатьох країнах світу в рамках проголошеного Генеральною асамблеєю ООН Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху 2011-2020.

Цьогороку головною темою тижня є безпека дітей на дорозі. Усі заходи мають на меті привернути увагу суспільства до проблеми травматизму та смертності на дорогах і поліпшення дорожньої безпеки.

За 10 місяців 2015 року в Україні сталося 107 324 ДТП, з них - 20 033 з постраждалими, в яких 25 028 осіб травмовано та 3 124 загинуло, в тому числі постраждало 3 258 дітей до 18 років і 173 дитини загинуло.

Нажаль, кількість дорожньо-транспортних пригод, в тому числі за участю пішоходів не зменшується і як показує сумна статистика – чимало автопригод стається саме з вини піших учасників руху.

Основними причинами цих аварій є елементарне недотримання вимог ПДР та нехтування власною безпекою: перехід в невстановленому місті, несподіваний вихід на проїзну частину, зі скороченням світового дня особливої уваги також набуває недостатня видимість пішоходів на автодорогах, тощо.

На жаль, під час погіршення погоди, більшість учасників дорожнього руху забувають про безпеку руху та навіть про елементарну взаємоповагу на дорозі. Як правило, під час складних погодних умов водії більше зосереджуються на русі інших транспортних засобів, забуваючи про піших учасників дорожнього руху. Самі ж пішоходи також нехтують правилами безпеки, крім того, парасолі та капюшони значно обмежують можливість огляду автодороги та вчасної реакції на зміну дорожньої обстановки.

Одним із засобів захисту пішоходів як дітей так і дорослих є світловідбиваючі елементи – флайтери. Їх використання давно довело свою ефективність та врятувало не одне життя. Вони яскраво горять у світлі автомобільних фар і служать для підвищення видимості пішоходів, велосипедистів, дитячих візків (колясок) на дорогах у сутінки й темний час доби.

Носіння подібних елементів в багатьох державах закріплено на законодавчому рівні. Не виключення і Україна, п. 4.4. Правил дорожнього руху передбачається, що у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху. Але в нашій країні ця норма має більше рекомендаційний характер, адже відповідальність за її недотримання не передбачена. Саме тому так необхідна їх широка популяризація та проведення серед населення роз’яснювальної роботи.

Флайтер працює за принципом дорожніх знаків - відбиває світло автомобільних фар і допомагає водієві у сутінках або темряві помітити пішохода на великій відстані. Якщо при ближньому світлі фар водій бачить пішохода з відстані 50 метрів, то пішохода з флайтером видно за 150 метрів. Відповідно з дальнім світлом людину з відбивачем можна помітити за 400 метрів. За результатами досліджень, при цьому ризик наїзду транспортного засобу на пішохода знижується на 85%.

Мабуть, кожному водієві знайома ситуація, коли рухаючись по дорозі, особливо по трасі, раптом прямо перед капотом з темряви несподівано виникає темна постать пішохода, який йде вздовж проїжджої частини або вирішив переходить дорогу. А будь на пішоходові якийсь світловідбиваючий елемент, водієві було б набагато легше помітити його заздалегідь і завчасно вжити необхідних заходів, знизити швидкість та попередити ймовірність скоєння наїзду.

Особливо важливо забезпечити одягом з такими елементами дітей, що повертаються додому в умовах недостатньої видимості, особливо якщо пішохідний маршрут проходить по неосвітлених ділянках доріг. На відміну від дорослих діти не можуть повною мірою оцінити складну дорожню обстановку, особливо в темну пору доби. Темний одяг та малий розмір тіла дитини – це ті фактори, які роблять їх менш помітними на дорозі.

Тож, закликаємо кожного пішохода потурбуватися про власну безпеку, дотримуватися елементарних правил дорожнього руху, бути відповідальними, адже дорога, нажаль, помилок не прощає.

Комментарии (3)

09:05, 13 ноября 2015

В Финляндии это просто предмет первой необходимости.Он везде,на сумке,ранце,поясе.Одежда идет сэлиментами светоотражения.У них это все обыденно.А нам надо ещё и голосовать.Простошить одежду и думать о том-что человек может себя обезопасить в ночное время.Особенно дети.А отражатели в каждом маркете,как атрибутика.Вот так.

09:18, 13 ноября 2015

P.S.И ещё.Какие-такие месячники а,потом.... Ужас!

20:25, 13 ноября 2015

Как водитель с многолетним стажем,умоляю людей не ждать какого- то голосования,а попытаться сохраниться самим! В сумерки и в ночное время пешеходов не видно!!!!! И не только на участках, где переход запрещён!! Поверьте, не все переходы освещены достаточно, чтобы видеть Вас, вразвалочку идущих!!! Я не против Вашего променада по дороге, я противник нашего похуизма: Я ИДУ, значит меня видно!!! Нет,ребята,Вас будет видно со светоотражательными вставками или на освещенных переходах. С учётом голубизны наших властей и УЖКХ, прошу- выберите вставки!!!

Ссылка скопирована в буфер обмена