Великий піст 2020: правила харчування

Фото: Первый Криворожский

2 березня починається Великий піст, рівно за сім тижнів до Великодня. Великий піст – важливий період для християн, під час якого люди перевіряють і виховують себе. Впродовж цього посту віряни не просто дотримуються харчових обмежень, головною його метою є духовне очищення.

У публікації редакція «Першого Криворізького» розповість про дату Великого посту у 2020 році, коли він починається і закінчується, а також про продукти та основні правила харчування у цей період.

Закінчується Великий піст 18 квітня, напередодні Великодня. Триває він 40 днів.

Такий тривалий період Великого посту призначений для підготовки віруючих до святкування Великодня.

Пост має на увазі повну відмову від м'ясних продуктів, яєць, молока і молочних продуктів. Крім того, в деякі дні Великого посту не можна вживати рибу, олію та варену їжу. А перший і останній тижні Великого посту - найсуворіші.


Зазначимо, що 2 березня, перший понеділок – прийнято нічого не їсти взагалі.

Понеділок, середа, п'ятниця - дозволено їсти хліб, сирі і солоні овочі, зелень, фрукти, сухофрукти, горіхи, мед. З пиття дозволені відвари або настої з трав, фруктів і ягід, квас.

Вівторок, четвер - можна вживати в їжу гаряче, тобто їжу, яка пройшла теплову обробку, варену і печену, але без олії.

Субота, неділя, а також у святкові дні дозволена їжа з рослинним маслом і вино.

7 квітня святкується Благовіщення Пресвятої Богородиці, і в цей день можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино і рибу.

11 квітня - Лазарева субота, також дозволено вживати рибну ікру.

12 квітня, у Вербну неділю можна їсти рибу.

17 квітня
, Страсна п'ятниця - в цей день не можна нічого їсти.

Спеціалісти радять, щоб під час Великого посту не нашкодити своєму здоров'ю, намагайтеся скласти повноцінне, різноманітне і правильне харчування. Також, перед тим як починати постити, проконсультуйтеся з лікарем і порадьтеся із духовним наставником.