Які продукти можна класти до великоднього кошика, а від яких краще відмовитися
Фото: google.com
Раніше прийнято було освячувати лише паски, сир, м'ясо, молоко.
Нині ж чого тільки українці не кладуть до кошика для освячення і тому припускаються помилок. Священники звертають увагу на те, що можна і що не можна освячувати на Великдень.
Слід насамперед освячувати:
-паски, як символ воскресіння;
-можна освячувати м'ясо, ковбаси (окрім кров’янки - ця ковбаса взагалі не визнається православними служителями придатною до вживання);
-сир масло, як символ любові;
-яйця – як символ початку нового життя.
Не слід класти у великодній кошик:
–алкоголь, тому що в церкві не місце п’яним;
– гроші та інші матеріальні цінності.
Не прийнято святити на Великдень готові страви, сіль та перець. Священослужителі говорять, що сіль і перець не заборонено вживати під час посту. Освячувати їх – це хіба народна традиція, але не церковна. Не святять на Пасху фрукти й овочі.
Навіть якщо у вас велика сім’я, не треба нести до церкви величезну корзину їжі, покладіть усього в міру. Адже свяченим треба тільки розговітися, тобто скуштувати, а не наїдатися. Рекомендують дати по шматочку освяченої паски домашнім тваринам.