Лікарі порадили, як дотримуватися посту з користю для здоров’я
Фото: wafli.net
Піст – це суворе випробування для організму. Крім духовного очищення, правильно підібраний раціон харчування сприяє омолодженню та оздоровленню організму.
Добова калорійність їжі під час посту має залишатися на звичному рівні. Для дорослого це близько 1600-2000 ккал. Замінити м'ясо можна грибами та бобовими - квасолею, сочевицею, горохом. Це незамінне джерело необхідного для організму рослинного білка. Під час посту необхідно включити в раціон крупи, що містять велику кількість вітамінів, мінералів, мікроелементів і біологічно активних речовин.
Компенсувати брак деяких вітамінів допоможуть овочі: картопля, буряк, морква, різні види капусти тощо. Найкраще вони зберігають корисні властивості у свіжому або замороженому вигляді. Квашена капуста зберігає майже весь спектр вітамінів. Обов’язково вживати й фрукти.
Хороше джерело білка, кальцію, фосфору, цинку, міді, селену, фолієвої кислоти, вітамінів Е та А – горіхи.
Гідною заміною солодощам стануть сухофрукти. Їх можна вживати в проміжках між основними прийомами їжі, додавати в різні страви, варити з них компот. Під час посту потрібно пити багато рідини – не менше 1,5 - 2 літрів.
Чи дотримуватися посту та наскільки суворо, людина має вирішувати враховуючи стан власного здоров’я. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями, нервовою або фізично важкою роботою. Дітям, вагітним, годуючим мамам, людям похилого віку поститися не рекомендується. Тож перед тим, як розпочинати піст, обов'язково потрібно порадитися з лікарем.