Смачна кутя - рецепт редакції «Першого Криворізького»

Фото: Первый Криворожский

Існує безліч рецептів куті, яку прийнято подавати на стіл у Святий Вечір, який частина криворіжців святкуватиме 6 січня після сходження першої зірки.

Редакція 1kr.ua публікує родинний рецепт криворізької багатої куті. У традиційній куті окрім пшеничного зерна є обов'язково мед і мак. В нашій страві - значно більше інгрідієнтів, але від того вона ще смачніша - у захваті будуть і діти, і дорослі. Така страва вже не буде винятково частиною різдвяного ритуалу.

Вам знадобляться такі інгредієнти :

  • 500 грамів пшеничної крупи (або перловки),
  • 1,5 - 2 літри води,
  • дрібка солі,
  • склянка цукру,
  • склянка волоських горіхів,
  • склянка маку,
  • 200 грамів вершкового масла;
  • склянка родзинок
  • склянка меду,
  • півлимона,
  • 2-3 пакетики ваніліну ,
  • плитка шоколаду.

Для приготування цієї різдвяної куті краще візьміть спеціально призначені для цієї страви зерна, які, як правило, продаються у супермаркетах і так і називаються: «Кутя» ( або «Кутя різдвяна»). Але підійде і просто добре очищена пшениця або перловка.

Зерно варто ретельно помити, залити холодною водою і залишити настоюватись ніч.Тоді каша звариться швидше і буде м'якою. Але можна варити й відразу після миття.

Щоб зернятка лишились цілими після варіння, їх варто засипати у киплячу воду (500 грамів крупи). Воду можна зовсім трохи підсолити. На 500 грамів зерна треба приблизно півтора літра води.


Дайте прокипіти на сильному вогні 3-5 хвилин, помішуючи, а потім залишайте варитись зерно 2-3 години (залежно від якості, твердості зерна). Радимо варити на повільному вогні із нещільно закритою кришкою.

Можна поставити й у духовку. Але у будь-якому випадку - слідкувати, аби не википіла вода, у разі потреби - долити окріп, але бажано не розмішувати, аби не руйнувати зернятка.



Коли основа для куті - каша - буде готова: зернятка цілі, але м'які - одразу додавайте розтоплене вершкове масло. Але можна обійтись і без нього, якщо не любите.

Поки каша буде остигати - готуйте доклад (заправку - авт.).

Отже, треба змелити на м'ясорубці промитий і просушений мак. Можна разом з цукром. Маку треба приблизно стакан, стільки ж цукру. Можна скористатись дерев'яною ступкою і кописткою.


Натерти на тертушці, або подрібнити ножем плитку чорного шоколаду. Краще - з високом вмістом какао.

Розкатати качалкою (або порізати ножем, змелювати небажано) очищені волоські (грецькі - ред.) горіхи. Можна додати й трішки інших горішкив, за вподобаннями. Горіхів треба приблизно склянку у подрібненому вигляді.

Зтерти на тертушці цедру половинки товстошкірого лимона, порізати дрібно й кружальце лимона, можна також додати й трішки апельсинової цедри й м'якоті.




Заздалегідь приготувати - помити і й просушити родзинки - також склянку.



І - розтопити склянку меду.


Все це додати у вихололу кашу, добре вимішати і винести на холод. Кутя має настоятись хоча б 2-3 години.



Втім, кутя добра й відразу.

Традиційно вживають її у Святий Вечір. Хоча готують її тричі: на Святий Вечір подають господині Багату кутю, на Святого Василя подають Щедру кутю, а переддень Водохрещі прийнято подавати Голодну кутю.

Прабабусі кажуть, що глечик із кутею прийнято було ставити на покуті. Там він мав простояти від Різдва Христового до Дня Святого Василя.


Саме із цією стравою, маємо надію, хресні криворізькі діти навідають своїх похресних батьків, як це прийнято в Україні.

На Святвечір уся родина має бути вдома, бо кажуть в народу — «хто на Святвечір одіб'ється від хати, то може відійти з сім'ї».

Про інші традиції зустрічі Святвечора інформаційний портал розповість завтра. Нехай дещо нині видається трішки смішним, але смачна кутя - страва, напевне, вічна.

Веселого всім Різдва і смачної куті!

Також дивіться відео про те, коли святкувати і до чого тут Юлій Цезарь.