Звичаї і традиції Святого Вечора та Різдва Христового

Фото: Перший Криворізький

Святкування Різдва, до якого зараз готується частина криворіжців, - це не святкова вечеря і подарунки, а у першу чергу час, коли варто побути із родиною та разом закликати у свій дім мир, спокій, здоров'я, щастя, багатство. Не забудьте, що однієї із головних страв є смачна кутя - ось рецепт.

Саме на Різдво прийнято, щоби вдома збиралась уся родина. Вдень заборонено їсти - аж до першої зірки, яка сповістить, що народився Ісус.

Потім господар чи господиня ставлять Дідух - копицю сіна. Його можна «пригостити» ложкою куті — так українці ніби намагаються погодувати померлих родичів. Саме цей оберіг - Дідух - і символізує тих, кого вже нема з родиною за цьогорічним столом у Святий вечір - 6 січня за Юліанським календарем.

Найрадіснішу подію для християн – народження Божого Сина – зустрічають святковим співом. Першими це роблять гості - хрещеники, які несуть вечерю похресним батькам. Потім до співів долучається уся родина, а з 7 січня - власне дня Різдва Христового - приходять колядники.

Напередодні прийнято, що господиня вчиняє обряд приготування Багатої куті.

А ще за традицією у Святий Вечір сама вечеря, яка складається із 12 пісних страв, починається із молитви. Її виголошує старший член родини.

Прийнято, щоби за столом на куті, де ставили пироги, сидів старший член родини - як правило, чоловічого роду. Тоді хтось за столом має спитатися: «А де батько?». А їй мають відповісти: «Не видно батька за пирогами». Сам старший член родини має сказати: «Ну то нехай і на наступний рік не буде видно!».

Ті, хто несуть вечерю хрещеним батькам, кажуть таке: «Добрий вечір, з Святим Вечором будьте здорові! Просили тато й мама, і ми вас просимо на вечерю — нате вам вечерю!»





Фото: Даніїл Токмаков

Видео: Даніїл Токмаков