Пасха 2022: класичний рецепт паски
Фото: iStock
Редакція «Першого Криворізького» підготувала класичний рецепт паски на Великдень.
Щоб приготувати класичну паску, Вам знадобиться:
- борошно - 750 - 800 грамів
- молоко - 1 літр
- дріжджі - 50 грамів
- масло вершкове - 300 грамів
- яйця - 10 штук
- цукор - 3-4 склянки
- сіль - 1 чайна ложка
- ванільний цукор - 2 столових ложки
- родзинки — 300-400 грамів
1. Вершкове масло дістаньте з холодильника, воно має стати кімнатної температури. Родзинки добре помийте, викладіть на паперовий рушник, вони мають бути сухими. Приготуйте опару. Нагрійте в сотейнику молоко 2,5% до 30-35 градусів та покришіть у нього 50 грамів живих дріжджів. Добре перемішайте до їх розчинення. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності комків.
2. У теплому молоці розчини 1 стакан звичайного цукру. Просій борошно і додай 300-400 грамів до молока. Добре перемішайте, щоб тісто стало густим, але при цьому стікало з ложки.
3. Відставте тісто на 1 годину. А в цей час розтопіть вершкове масло.
4. Відокремте білки від жовтків. Після жовтки розітріть із цукром, а білки збийте у пишну піну. Потім по черзі додайте яєчні суміші до тіста.
5. Наступний крок — додати розтоплене вершкове масло, ванільний цукор та сіль. Ретельно перемішайте.
6. Додайте у тісто борошно, що залишилося, і добре вимісіть його. Коли тісто перестане липнути до рук, накрийте рушником або накрийте харчовою плівкою і відставте у тепле місце підніматися на 3-4 години.
7. Родзинки обдайте окропом на півгодини. Коли вони розм'якнуть додайте у тісто. Постарайтеся у тісто додавати не усі одразу, а поступово. Якщо вам не подобаються родзинки ви можете їх замінити цукатами.
8. Знову накрийте тісто і відставте підніматися на півгодини.
9. Тепер вам потрібно змастити трохи форми олією та викласти тісто 1/3. За бажанням верх тіста можна змастити тонким шаром збитого жовтка.
10. Випікайте паски 40-60 хвилин при температурі 180 градусів.
11. Після того, як паски спеклися, все, що залишилося — прикрасити їх. Прикрасити паски можна класичною цукровою глазур'ю з посипкою, залити топленим шоколадом, розкласти цукати або інші пасхальні смачні прикраси.