Масляна 2022 — кращі рецепти вареників
Фото: Pinterest
Редакція «Першого Криворізького» підготувала добірку рецептів смачних вареників.
Вареники з картоплею
Інгредієнти:
- борошно 400г.
- вода 200г.
- олія 3 ст.л.
- сіль 0,5 чайні ложки
- картопля 800г.
- цибуля 1шт.
- олія 1 столова ложка
1. Просіюємо 400 грам борошна. Додаємо пів чайної ложки солі. Сіль добре вмішуємо в борошно.
2. Робимо в борошні для зручності ямку і заливаємо туди 200 грам кип'ятку.
3. Додаємо три ложки рослинної олії. Олію беремо соняшникову рафіновану без сильно виражених запахів. І вимішуємо тісто. Спочатку це потрібно робити лопаткою чи ложкою. Коли борошно вистигло, тоді його можна взяти і почати замішувати руками.
4. Коли тісто вимісили, беремо трішки олії та змащуємо зверху тісто. Для начинки нам потрібно почистити та відварити 800 грам картоплі.
6. Ріжемо одну середню цибулину. Нарізаємо на кубики та смажимо до легкої прозорості кусочків.
7. Зливаємо воду і додаємо меленого чорного перцю. В каструлі, де варилася картопля, залишаємо кілька ложок води, щоб картопля була м'якша і добре товклася. Вкінці додаємо підсмажену цибулю до картоплі і перемішуємо.
8. Розділяємо тісто на частини і кожну частину будемо розкачувати. Розкачуємо рівномірними рухами качалкою, поки наш шматок не перетвориться в великий тонкий лист, з якого ми будемо вирізати заготовки для вареників.
10. Далі беремо склянку чи блюдце потрібної величини і вирізаємо круги тіста. Чим більший хочете зробити вареник, тим більший у посудини має бути діаметр.
11. Беремо кусок вирізаного тіста і кладемо потрібну кількість начинки, залежно від того, який діаметр круга. Складаємо тісто в двоє і зліплюємо краї докупи. Коли вареник готовий кладемо його на підготовлену поверхню, яку можна трохи посипати борошном, щоб вареники, випадково, не прилипли.
12. Невелику цибулину дрібно нарізаємо та обсмажуємо в олії до золотистого кольору.
13. Нагріваємо воду до кипіння і трішки її підсолюємо. Занурюємо обережно по черзі всі вареники у воду. Коли всі вареники в каструлі, ложкою робимо кілька рухів, щоб вони не склеїлися. Після того як вода закипить і всі вареники спливуть, варити їх потрібно від сили 2-3 хвилини. Якщо розкачували тісто товстіше то можна і 4-5 хв.
14. Вареники дістаємо, даємо добре стекти воді та додаємо засмажку. Добре їх перемішуємо.
Вареники з вишнею
Інгредієнти:
- Борошно 600г.
- Вода 150мл.
- Яйця 3шт.
- Сіль за смаком
- Вишня 1000г.
- Цукор 200г.
- Вершкове масло (за смаком)
1. Промиту вишню без кісточок засипаємо цукром і даємо відстоятися 4 години, після зливаємо сік.
2. З борошна, яєць, води і солі замішуємо тісто середньої густини, розгортає в пласт 2 мм і нарізаємо квадратами по 5 см.
3.Кожен злегка змащуємо розбовтаним яйцем, кладемо вишні, складаємо трикутником і защипуємо краї (край робимо не дуже товстим).
4. Відварюємо вареники, опускаючи в велику кількість підсоленої киплячої води, і виймаємо шумівкою, коли вареники спливуть. Викладаємо вареники на блюдо, поливаємо розтопленим маслом.
Солодкі вареники з сиром
Інгредієнти:
- Кефір 1склянка
- Яйця 1шт.
- Сода 0,5 ч.л.
- Борошно 1,5 склянка
- Кисломолочний сир 200г
- Ванілін, сіль, цукор, горіхи, мед (за смаком)
Приготування тіста для вареників.
Борошно просіваємо гіркою на робочу поверхню. Кефір з’єднуємо з яйцем, содою, цукром і сіллю. З’єднуємо кефір з борошном і замішуємо еластичне тісто. Накриваємо тісто рушником і залишаємо на 40 хвилин.
Приготування начинки для вареників.
Кисломолочний сир з’єднуємо з медом, ваніллю і дрібно меленими (майже в борошно) горіхами. Перемішуємо.
Приготування вареників.
Тісто розкачуємо в тонкий пласт, вирізаємо з нього кільця, на середину кожного кільця викладаємо невелику кількість начинки та защипуємо краї, формуючи вареники. Потім відварюємо їх до готовності в підсоленій киплячій воді.
Вареники з капустою
Інгредієнти:
для тіста:
- Вода кипяченная холодна - 1 стакан.
- Борошно пшеничне в/с - 5 склянок.
- Сода харчова - 0,5 ч. ложки.
- Сіль - 1 щіпка.
- Капуста кисла (квашена) - 700 грам.
- Цибуля ріпчаста - 3 штуки.
- Олія - для смаження.
- Сіль - 1 щіпка.
- Перець чорний мелений - 0, 5 ч. ложки.
1. Кислу капусту промиваємо в друшляку і дрібно шинкуємо її. Гріємо сковородку з рослинним маслом на середньому вогні і протушемо капусту близько 10 хвилин, періодично помішуючи лопаткою.
2. Цибулю почистимо і поріжемо на невеликі кубики. Підсмажимо цибулю на середньому вогні до золотистого кольору близько 5 хвилин. Під час смаження цибулю періодично помішуємо лопаткою.
3. У глибокій мисці змішуємо ложкою кислу капусту і третю частину смаженої цибулі. Додаємо чорний перець, сіль, перемішуємо і залишаємо вистигати при кімнатній температурі.
4. Змішуємо ложкою в мисці, воду, сіль і соду. Потім додаємо борошно, приблизно по пів склянки, щоразу ретельно перемішуючи ложкою. Коли тісто стане густим, викладаємо його на робочу поверхню, присипану борошном, і продовжуємо вимішувати, додаючи борошно, щоб тісто стало еластичним, крутим. Готове тісто добре відстає від рук.
5. Відрізаємо від тіста смужку товщиною 2 см і розрізаємо її на однакові кубики. Сторони відразу посипаємо борошном. Потім качалкою на робочій поверхні розкачуємо кубики. Вийде приблизно 20-25 заготовок для вареників.
6. Викладаємо капустяну начинку столовою ложкою на середину розкатаного кружечки з тіста і скріплюємо по краях. Готові вареники викладаємо на обробну дошку, присипану борошном.
7. Наливаємо в каструлю холодну воду і доводимо до кипіння на сильному вогні. Солимо за смаком. Опускаємо вареники і варимо в кипячій воді протягом 5 хвилин, після закіпання готові вареники викладаємо шумівкою в миску. Туди ж додаємо решту смажену цибулю і обережно перемішуємо ложкою.