Масляна або Колодій — чим відрізняється і коли святкувати
Фото: Фото автора Elina Fairytale: Pexels
Слово «Масляна» є запозиченим, його більше вживали в радянські часи. Етнографи, які займаються дослідженням українських традицій, наголошують, що історично Колодій – давніший обряд, ніж обряди Масляної, бо зберігся від Трипільсих часів.
Масляна отримала таку назву, тому що обрядові страви заправлялись вершковим маслом. Але були це зовсім не млинці, а вареники з домашнім сиром, сирники та інші страви з сирами та молочними продуктами.
Колодій — Сонце-Божич запускає природний процес, коли Сонце піднімається все вище, відганяє морози та готує людей до потепління.
Частина українців готуватиме вареники і млинці. Саме ці страви символізують схід сонця, вірили наші предки, і святкували Колодія або Масляну.
Свято триватиме з 28 лютого по 6 березня.
Підписуйтесь на telegram-канал “Першого Криворізького”