12 пісних страв на Святвечір та Різдво
Фото: canva
- Кутя. Складно уявити різдвяний стіл без куті. Варіантів цієї страви безліч. Ми пропонуємо приготувати кутю за рецептом "Першого Криворізького”
- Узвар. Цей напій якнайкраще підійде до будь-якого столу – і до святкового, і до буденного. Спробуйте до сухофруктів і цукру додати розмарин.
- Вареники з картоплею, грибами або капустою
- Грибна підлива. Цю підливу можна використовувати замість соусу і подавати до голубців та вареників. Гриби сушені – 30 г ( або 300 г свіжих), цибуля – 200 г, борошно – 2-3 ст.л., олія – 2-3 ст.л., сіль, перець. Цибулю дрібно поріжте, обсмажте на олії до м’якості. Гриби миємо та відварюємо до готовності. Виймаємо гриби з бульйону дрібно ріжемо або перемелюємо на м’ясорубці. З’єднуємо гриби з цибулею та прогріваємо їх ще 2-3 хвилини. На окремій сковороді (сухій) обсмажуємо просіяне борошно до золотистого кольору. До борошна акуратно вливаємо грибний бульйон, добре розмішуємо, щоб не було грудочок. Помішуючи проварюємо 3-4 хвилини. Додаємо гриби з цибулею і даємо покипіти до загустіння.
- Вінегрет
- Пампухи різдвяні. Готуються зазвичай пісними без додавання молока та яєць і смажаться в олії. Пампухи можуть готуватися з різноманітною начинкою
- Голубці. Використовуйте замість м’яса гриби
- Смажена риба
- Оселедець
- Грибна юшка
- Пісний борщ
- Запечені яблука. Для запікання в духовці можна вибрати будь-які яблука. Їх можна запікати цілими, попередньо вирізавши серцевину, або розрізати навпіл і з кожної половинки забрати кісточки. Також яблука можна запікати цілими, попередньо лише помити. Цукор, мед, сироп. Яблука для запікання можна викласти у форму, а на дно налити 100 мл води. Під час запікання утвориться смачний мармелад, який дуже люблять діти.