В Україні оголосили конкурс на розробку нового шкільного меню
Фото: Первый Криворожский
П’ять переможців конкурсу отримають можливість безкоштовно поїхати до Німеччини для підвищення кваліфікації кухаря.
«…Асоціація спільно з командою кухарів, лікарів та технологів уже напрацювала «ідеальну формулу» здорового дитячого харчування, спираючись на досвід провідних країн світу та готова втілити свій доробок у життя.
Нове шкільне меню – має стати кульмінацією нашої роботи, а позитивні відгуки батьків та дітей – будуть найкращим індикатором якості…», - пише команда Національної асоціації громадського харчування.
Також асоціація відкрила набір шеф-кухарів з усіх куточків України, для того, аби розробити меню для навчальних закладів, що відповідатиме усім нормам безпечного харчування, а головне – буде здоровим, максимально простим та смачним.
Автор фото: nfa.org.ua
Зазначимо, що серед майже 15 тисяч українських шкіл торік на нові технологічні стандарти харчування перейшли лише 1 тисяча 908 навчальних закладів.
Тому впровадження нового меню має бути адаптованим під обидва технологічні процеси.
Автор фото: nfa.org.ua
Конкурсний відбір пройде в 4 етапи:
1 етап
17 червня 12:00 – старт реєстрації, 24 червня 00:00 – завершення реєстрації
Шеф-кухар заповнює онлайн-форму реєстрації для участі у проєкті та підписує договір про співпрацю з Асоціацією.
2 етап
24 червня – усі зареєстровані до 21:00 отримують завдання та методичні рекомендації (бланки технологічних карт, список бажаних і заборонених продуктів, референси меню інших країн), 11 липень 00:00 – кінець здачі конкурсних робіт)
Кожен зареєстрований учасник в індивідуальному порядку отримує завдання – створити довільну кількість денних п’ятиразових раціонів для школярів (щонайменше три) та перелік вимог до оформлення технологічних карт. Чим більше розроблено денних раціонів – тим більше шансів перемогти.
Також кожен учасник конкурсу отримує персональний доступ до гугл документу, в який організатори щоденно будуть вносити назви страв денних раціонів учасників, які вже здали свої конкурсні роботи. Кожен наступний учасник повинен максимально уникати повторюваності страв у меню – це підвищує шанси на перемогу.
3 етап
(12.07 – 25.07)
Валідація меню відповідно до дієтологічних і нутриціологічних вимог, внесення правок згідно норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №305.
4 етап
Фінальний відбір (27.07 – 29.07)
Денні раціони кухарів будуть закодовані та виставлені на онлайн-голосування для оцінювання школярами різних вікових категорій та усіх куточків України і батьками.
Крім того, свої оцінки поставить і експертна комісія Національної асоціації громадського харчування.
Таким чином, за результатами голосування 4 етапу Національна асоціація громадського харчування відбере 28 денних раціонів, які потраплять до нового збірника рецептур.