Чому в Україні подорожчає свинина
Фото: Первый Криворожский
У найближчі декілька місяців може зрости ціна на м’ясо свиней. Про це повідомляють фахівці Асоціації тваринників України.
Вони виділяють два фактори, які стануть причиною зростання цін.
1.Через не врожай, який спостерігається в 2020 році.
«Уже зросла ціна на зернову групу, сою та соняшник на
20-40%, які є основними компонентами в годівлі свиней. Як відомо, в структурі
собівартості виробництва м’яса корми займають близько 70-80%. Відповідно до
цього прогнозовано і зросте собівартість виробництва свинини», - зазначає Ольга Махно, експертка зі свинарства Асоціації
тваринників України та компанії AVA Group.
Актуальні ціни на продукти у Кривому Розі
2. Ріст собівартості вирощування при низьких закупівельних цінах.
«М’ясокомбінати приймають свиней живою масою за ціною
37-39 грн/кг. Собівартість же
вирощування свиней при нинішніх цінах на зернові і білкові компоненти на
грудень 2020 року має бути менше 36 грн/кг. Але у багатьох свинокомплексів вона
вже наближається до 40 грн/кг і більше. Це може зумовити скорочення поголів’я
свиней як у населення, так і на промислових підприємствах. Зниження ж кількості
поголів’я свиней зумовить ріст попиту на м’ясо», - говорить Ольга Махно.