Масляна 2020 і Колодій: що приготувати - вареники чи млинці

Фото: Первый Криворожский

Готуючись зустрічати весну, частина криворіжців готуватиме вареники і млинці. Саме ці страви символізують схід сонця, вірили наші предки, і святкували Колодія або Масляну.

Редакція "Першого Криворізького" підготувала кілька кулінарних порад для читачів і читачок.

Свято Колодія – одне із праслов’янських свят доби Трипільської культури. Українці у ці дні вживали вареники із різними начиннями, приправляючи їх маслом чи сметаною.

Колодій – маленький Сонце-Бог, вірила прадавні. Він підростав і починав розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм. У ці дні українці притримувались чітких правил і проводили обрядові дійства на честь весняного пробудження природи. У наш час більш поширена назва свята Масляна, але українці традиційно відзначали Колодія

Цього року свято Масляної триватиме від сьогодні - 24 лютого - до 1 березня, потім у вірян почнеться Великий піст. Щоб рік був ситим та врожайним потрібно святкувати щодня і на столах має бути безліч страв для кожного члена родини і гостей, які неодмінно мають бути у ці дні в домі.

Вареники

Щоб приготувати тісто на молоці, потрібно

  • Борошно — 500 гр.
  • Яйця — 2 шт.
  • Молоко — 200-230 мл.
  • Сіль, цукор — на смак.

З'єднайте борошно з яйцями, молоком і дрібкою солі. Добре вимішуйте тісто - не менше 7-10 хвилин. Потім покладіть його в миску, накрийте харчовою плівкою. Нехай стоїть, поки ви готуватимете начинку.

Тісто на воді

  • Борошно — 3 склянки
  • Вода — 3/4 склянки
  • Яйця — 2 шт.
  • Сіль — на смак

    Склянку борошна, воду, сіль і яйця треба замістити — має вийти еластичне тісто. Його можна одразу розкачувати на дошці, присипаній борошном.
Млинці
  • 4 столових ложки цукру
  • 3 яйця
  • 1 столова ложка вершкового масла
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 4 столових ложки соняшникової олії
  • 800 грамів молока
  • 350 грамів борошна (+ 4 столові ложки)
  • 200 мілілітрів гарячої води
  • 1/2 чайної ложки харчової соди
Щоб зробити кольорові млинці - потрібно додати природні харчові барвники.

1 столову ложку какао
100 грамів шпинату тертого (найкраще підійте на блендер)
150 грамів бурякового соку
1 чайна ложка куркуми
200 мілілітрів чорничного соку
100 мілілітрів соку журавлини.

Чорниці, журавлина, шпинат і буряк мають бути обов'язково свіжими (або свіжозвареними).

Про цікаві начинки для млинців і вареників читайте додатково.