Масляна 2020 і Колодій: що приготувати - вареники чи млинці
Фото: Первый Криворожский
Редакція "Першого Криворізького" підготувала кілька кулінарних порад для читачів і читачок.
Свято Колодія – одне із праслов’янських свят доби Трипільської культури. Українці у ці дні вживали вареники із різними начиннями, приправляючи їх маслом чи сметаною.
Колодій – маленький Сонце-Бог, вірила прадавні. Він підростав і починав розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм. У ці дні українці притримувались чітких правил і проводили обрядові дійства на честь весняного пробудження природи. У наш час більш поширена назва свята Масляна, але українці традиційно відзначали Колодія
Цього року свято Масляної триватиме від сьогодні - 24 лютого - до 1 березня, потім у вірян почнеться Великий піст. Щоб рік був ситим та врожайним потрібно святкувати щодня і на столах має бути безліч страв для кожного члена родини і гостей, які неодмінно мають бути у ці дні в домі.
Вареники
Щоб приготувати тісто на молоці, потрібно
- Борошно — 500 гр.
- Яйця — 2 шт.
- Молоко — 200-230 мл.
- Сіль, цукор — на смак.
З'єднайте борошно з яйцями, молоком і дрібкою солі. Добре вимішуйте тісто - не менше 7-10 хвилин. Потім покладіть його в миску, накрийте харчовою плівкою. Нехай стоїть, поки ви готуватимете начинку.
Тісто на воді
- Борошно — 3 склянки
- Вода — 3/4 склянки
- Яйця — 2 шт.
- Сіль — на смак
Склянку борошна, воду, сіль і яйця треба замістити — має вийти еластичне тісто. Його можна одразу розкачувати на дошці, присипаній борошном.
- 4 столових ложки цукру
- 3 яйця
- 1 столова ложка вершкового масла
- 1/2 чайної ложки солі
- 4 столових ложки соняшникової олії
- 800 грамів молока
- 350 грамів борошна (+ 4 столові ложки)
- 200 мілілітрів гарячої води
- 1/2 чайної ложки харчової соди
1 столову ложку какао
100 грамів шпинату тертого (найкраще підійте на блендер)
150 грамів бурякового соку
1 чайна ложка куркуми
200 мілілітрів чорничного соку
100 мілілітрів соку журавлини.
Чорниці, журавлина, шпинат і буряк мають бути обов'язково свіжими (або свіжозвареними).
Про цікаві начинки для млинців і вареників читайте додатково.